Francuska tarta wielkanocna z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i jajkami.
Składniki na ok. 12 porcji:
2 opakowania ciasta francuskiego
500g pieczarek
2 małe cebule
zielona cebulka lub szczypiorek
500g mięsa mielonego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
125g gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
1 jajko
1 białko
3 ugotowane na twardo jajka
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dodać 100g śmietany i jeśli będzie taka potrzeba dalej smażyć, aż cały płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
Formę na tartę (o średnicy 26- 30cm) wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto francuskie tak, aby ciasto wystawało lekko poza formę. (Najlepiej wyłożyć ciasto tak jak na poniższym rysunku. Wystającą część obciąć i uzupełnić brakującą część we formie).
Zieloną cebulkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, białkiem, zieloną cebulką i pozostałą śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki. Całość wyłożyć do formy. Ugotowane jajka obrać i ułożyć na mięsie. (Można je przekroić również na pół lub ćwiartki, według uznania).
Na górę wyłożyć drugie ciasto francuskie (w ten sam sposób co pierwsze).
W środku wyciąć dziurę foremką do ciastek o dowolnym kształcie. Wystające brzegi ciasta skleić. Górę ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Na podstawie przepisu z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetker.
Super przepis !!! Zrobiłam na Wielkanoc i cała rodzina rozpływa się w zachwytach ;) już mam zlecenia na kolejne okazje - zostało minowane daniem popisowym. Ja też jestem zachwycona smakiem i zdecydowanie efektownym wyglądem :) dziękuję i pozdrawiam
[b]Nato[/b] właściwie to powinnien być creme fraiche. Ńie wiem jak jest z dostępnością tej śmietany w Polsce. Wydawało mi się, że są wysoko procentowe śmietany gęste. Jeśli ciężką taką znaleźć użyj gęstej o mniejszej ilości tłuszczu. Chodzi o to, żeby śmietana nie zważyła się przy wysokiej temperaturze.
mam pytanie odnośnie tej śmietany, napisałaś, że ma być gęsta słodka. Wiesz może jakiej firmy? Bo zazwyczaj jeśli słodka to jest to kremówka i ona jest lejąca, a te gęste to są już ukwaszone. Dzięki za pomoc