Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż, w paru miejscach, tworząc kieszenie. Obtoczyć w oleju i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wstawić do lodówki, na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać boczek i jajko. Wymieszać i przyprawić solą. Farszem napełnić kieszenie.
Mięso obwiązać nitką i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Resztę farszu wyłożyć na górę mięsa. Całość podlać pół szklanką wody. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 180°C, często polewając górę paroma łyżkami wody lub wytworzonym się sosem. Po tym czasie wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew, należy piec jeszcze dłużej.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać np. z ziemniakami i surówką.
Właśnie się karkóweczka zapieka, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Przydałoby się dokładniej określić składniki, ponieważ dla kuchennego laika mogą się wydać niejasne (jajko - jakie jajko? gotowane/surowe kto tam wie? )