Zapiekanka ziemniaczana
- Szczegóły

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.
Składniki na 4 porcje:
- 800g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku *
- 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka rosołu instant
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę masła (ok. 30g)
- masło (lub margaryna) do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
- W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.
- Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.
- Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
- Podawać na ciepło.
Uwaga:
* Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.