Zapiekanka ziemniaczana

zapiekanka_ziemniaczana

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 800g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku *
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g)
  • masło (lub margaryna) do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.

02

  1. Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.

03

  1. Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
  3. Podawać na ciepło.

Uwaga:
* Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.

05

04

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Ziemniaki po godzinie wciąż twarde..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Bomba · 7 lat temu
    Niestety porażka zapiekanka pływająca w płynie szkoda czasu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Zachwyciła 4 na 5 osób w mojej rodzinie, ale najmłodszemu smaki się dopiero kształtują, więc myślę, ze kiedyś dołączy. Dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Robiłam tę zapiekankę nie raz. Mojej rodzinie bardzo smakuje, a mój mąż wręcz ją ubóstwia. Osobiście dodaje do niej jeszcze np. boczek lub cebulkę i jemy ją razem z warzywami ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    Szczerze mi nie smakuje ta zapiekanka. Spodziewałam się czegoś lepszego :) Szukam dalej dobrego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    właśnie skończyłam robić :) dodałam boczek pokrojony w kostkę, starty żółty ser :) no i ziemniaki ost warstwe posypałam bazylią :) mam nadzieję, że pyszna wyjdzie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Witam

    właśnie skończyłam piec zapiekankę bardzo dobra , osobiście dałabym również inne składniki np więcej warzyw bądź też jakąś wędzonkę itd polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    astovera · 11 lat temu
    zdecydowanie za dużo płynów - mimo pieczenia przez 1,5h, ziemniaki były mocno zamoczone w płynie :( ale smakowo bomba:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria9 · 12 lat temu
    :P moja tez w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzia · 12 lat temu
    wlasnie kosztuje zapiekanki jest poprostu pszepyszna .Polecam kazdemu zeby sprobowal
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krewczerwona · 12 lat temu
    Ja tez z cebulka i kielbaską. Wlaśnie weszla do piekarnika :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksymena · 12 lat temu
    Zrobiłam zapiekankę prawie według przepisu, ale zrobiłam małe modyfikacje, dodałam 1/3 wołowej kostki rosołowej oraz użyłam warzywka czy kucharka nie pamiętam co moja mama ma w kuchni w pojemniczku.

    Zapiekankę piekłam w piekarniku jakąś godzinę z kawałkiem. Wyszła pycha teraz wiem, że nawet proste przepisy mogą wyjść pycha.

    Chociaż osobiście chyba następnym razem dodam jeszcze z 1-2 ząbki czosnku.

    Przepisu nie udziwniałam w żadna kiełbasę czy ser i wyszło naprawdę smacznie. Myślę jednak że do takiej zapiekanki smakowo pasowały by np. pieczarki. Co przy następnej próbie wykonania na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Nie rozumiem, jak komuś może być niedobrze po samych ziemniakach ze śmietaną :eek:
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      dorka · 4 lat temu
      Jak ma alergię lub nietolerancję na laktozę, białka mleka to będzie niedobrze ja mam tak po drobiu i eureka wyszła wlasnie na drób alergia wiec skreśliłam drób a co za tym idzie również jajka niestety.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Szczerze powiem że nie smakowala mi ta zapiekanka. Mojej mamie również nie smakowala. Do tej pory jest mi po niej nie dobrze. Myślalam ze bedzie dobra ale się pomylilam. Nie polecam jej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 12 lat temu
    Właśnie wstawiłam do piekarnika,a w sam środek włożyłam trochę tartego sera,posypie tez na wierzch pod sam koniec,zobaczymy co z tego wyjdzie ale już mi ślinka kapie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DrRodon · 12 lat temu
    [quote]podajcie nazwe sera dobrego do tej zapiekanki,bo ciezko trafic na ser ktory sie roztapia w ziemniakach.?[/quote]

    Dobry ser? Wg. mnie najlepszy do tego jest gouda (mlekowity) z Biedronki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 12 lat temu
    jestem w trakcie robienia tej zapiekanki;
    pachnie niesamowicie; troche zaczęło bulgotać to mleko ze śmietanką :/
    dodałam cebulkę i kiełbaskę pokrojone w kostkę;
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    Proponuję goudę lub mozzarellę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dora · 12 lat temu
    podajcie nazwe sera dobrego do tej zapiekanki,bo ciezko trafic na ser ktory sie roztapia w ziemniakach.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    onionchoco · 12 lat temu
    Wspaniała! Uwielbiam taką "prostą" wersję bez dodatków, a od święta z boczkiem, młodym szpinakiem i serem :)