
Zapiekanka ziemniaczana przygotowana wyłącznie z ziemniaków to klasyczne, domowe danie, które zawsze się udaje. Ma delikatny smak, kremową konsystencję i pięknie rumieni się podczas pieczenia. Można ją łatwo wzbogacić o ulubione dodatki - np. boczek pokrojony w kostkę, cebulę, marchewkę lub inne warzywa, a także starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia.
W wersji podstawowej zapiekanka ziemniaczana doskonale smakuje jako samodzielne danie w towarzystwie lekkiej sałatki. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs – np. pieczonego kurczaka, schabu, karkówki czy kotletów mielonych. Doskonale komponuje się również z pieczonymi lub gotowanymi warzywami, takimi jak brokuł, kalafior czy marchewka.
Ziemniaki zapiekane są w delikatnym sosie śmietanowo- mlecznym, który nadaje potrawie kremowej struktury i pełni aromatu. Sos jest niezbędny, by ziemniaki mogły się w nim ugotować podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika w naczyniu pozostaje go sporo- warto go wykorzystać jako pyszny sos do mięsa lub warzyw.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 800 g ziemniaków*
- 2 ząbki czosnku**
- 200 g płynnej, słodkiej śmietanki 30- 36%
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka rosołu instant
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę masła (ok. 30g) + masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojonych ziemniaków nie płukać, aby nie wypłukać skrobi.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem i natrzeć czosnkiem.
- W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, każdą warstwę lekko soląc.
- Śmietankę, mleko, bulion, pieprz i gałkę muszkatołową dokładnie wymieszać, a następnie zalać tą mieszanką ziemniaki.
- Na wierzchu rozłożyć wiórki masła.

- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch złocisty.
- Podawać na ciepło, najlepiej po krótkim przestudzeniu (około 10- 15 minut).
Uwagi:
* Przy przygotowywaniu zapiekanki ziemniaczanej z dużą ilością sosu śmietanowo- mlecznego (jak w powyższym przepisie) nie ma większego znaczenia, jaki typ ziemniaków wybierzesz. W trakcie pieczenia ziemniaki gotują się w sosie, dzięki czemu nawet te twardsze (typ A) stają się miękkie i delikatne, a bardziej mączyste (typ C) nie rozpadają się, bo skrobia łączy się z tłuszczem i białkiem ze śmietanki. Efekt końcowy jest podobny. Dlatego możesz użyć takich ziemniaków, jakie akurat masz w domu.
** Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, możesz go pominąć lub dodać tylko jeden ząbek.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
