Zapiekanka ziemniaczana

  • Preparation Time: PT0H30M
  • Cooking Time: PT1H00M
  • Total Time: PT1H30M
  • Servings: 4
  • Diet: Bez Glutenu, Dieta Wegetariańska
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Nabiał: Mleko, Masło, Śmietanka (słodka)
  • Składnik - Warzywa: Ziemniaki
  • Przyprawy: Czosnek
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Danie Główne: Zapiekanki
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik
21 Komentarzy
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana przygotowana wyłącznie z ziemniaków to klasyczne, domowe danie, które zawsze się udaje. Ma delikatny smak, kremową konsystencję i pięknie rumieni się podczas pieczenia. Można ją łatwo wzbogacić o ulubione dodatki - np. boczek pokrojony w kostkę, cebulę, marchewkę lub inne warzywa, a także starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia.

W wersji podstawowej zapiekanka ziemniaczana doskonale smakuje jako samodzielne danie w towarzystwie lekkiej sałatki. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do mięs – np. pieczonego kurczaka, schabu, karkówki czy kotletów mielonych. Doskonale komponuje się również z pieczonymi lub gotowanymi warzywami, takimi jak brokuł, kalafior czy marchewka.

Ziemniaki zapiekane są w delikatnym sosie śmietanowo- mlecznym, który nadaje potrawie kremowej struktury i pełni aromatu. Sos jest niezbędny, by ziemniaki mogły się w nim ugotować podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika w naczyniu pozostaje go sporo- warto go wykorzystać jako pyszny sos do mięsa lub warzyw.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków*
  • 2 ząbki czosnku**
  • 200 g płynnej, słodkiej śmietanki 30- 36%
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę masła (ok. 30g) + masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokrojonych ziemniaków nie płukać, aby nie wypłukać skrobi.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem i natrzeć czosnkiem.
  4. W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, każdą warstwę lekko soląc.
  5. Śmietankę, mleko, bulion, pieprz i gałkę muszkatołową dokładnie wymieszać, a następnie zalać tą mieszanką ziemniaki.
  6. Na wierzchu rozłożyć wiórki masła.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch złocisty.
  2. Podawać na ciepło, najlepiej po krótkim przestudzeniu (około 10- 15 minut).

Uwagi:

* Przy przygotowywaniu zapiekanki ziemniaczanej z dużą ilością sosu śmietanowo- mlecznego (jak w powyższym przepisie) nie ma większego znaczenia, jaki typ ziemniaków wybierzesz. W trakcie pieczenia ziemniaki gotują się w sosie, dzięki czemu nawet te twardsze (typ A) stają się miękkie i delikatne, a bardziej mączyste (typ C) nie rozpadają się, bo skrobia łączy się z tłuszczem i białkiem ze śmietanki. Efekt końcowy jest podobny. Dlatego możesz użyć takich ziemniaków, jakie akurat masz w domu.

** Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, możesz go pominąć lub dodać tylko jeden ząbek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Zapiekanka ziemniaczana
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.