Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):
Suche składniki:
180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
Ogromne dzięki za przepis, już od dłuższego czasu szukałem czegoś bez maślanki bo ta nie zawsze jest w domu. I te są świetne. Pamiętajcie tylko by bardzo krótko mieszać, można energicznie ale bardzo krótki czas(ja mieszam 30 sekund bardzo szybko) by potem dać więcej czasu proszkowi do pieczenia. Wtedy są niesamowicie pulchne. I smażcie na maśle na oleju tracą cały smak.
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam :)
Hej, świetny przepis :-)W prawdzie z lenistwa i braku masła na podorędziu użyłem oleju rzepakowego (mierząc również w gramach) i wyszły tak czy inaczej super.Pozdrawiam
Moja mama męczyła się ze zrobieniem pancakeów z różnych przepisów i wyszły jej dopiero za którymś razem. Ja spróbowałem z tego przepisu i wyszło mi wszystko świetnie za pierwszym podejściem! Dzięki za super przepis!