Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):
Suche składniki:
180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
11 lat temu
To jest oryginalny przepis na amerykanskie pancakes. Mozna w nim tez uzywac maslanke zamiast mleka.Nie trzeba nic przesiewac i wystarczy reczna trzepaczka wymieszac wszystkie skladniki.Uzywam ten przepis od wielu lat.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Greta·
11 lat temu
Próbowałam i polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
11 lat temu
Nasze polskie są też takie , znane od lat. Smazyla je jeszcze moja babcia potem mama a teraz ja. Tzw. "Paluszki z jabłkami".
Naleśniczki bardzo dobre próbowałam z iinych przepisow robic i nie zbyt dobre wychodziły i wróciłam do tego tylko nieraz zamiast mleka daje maślanke taką swojską i są pycha:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
12 lat temu
zawistnicy piszą złośliwe komentarze, ale jeśli przestrzega się proporcji, wychodzą pyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M80·
5 lat temu
Ja niezbyt przestrzegałem, bo zamiast jajek M miałem XLki, i dodałem 20g mąki więcej (bo zagapiłem się na ilość mleka) i wszystko wyszło rewelacyjnie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał·
12 lat temu
Super przepis, tylko zamiast masła łyżka oleju i wyśmienite!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
13 lat temu
Kiepski przepis. Wypróbowałam, ponieważ szukałam idealnego przepisu. Sama jestem sobie winna, że robiąc nie myślałam... jak można stworzyć taki przepis "tylko tyle żeby składniki się połączyły" połączą się zawsze - ale do jakiej konsystencji. SŁABIZNA TOTALNA_ NIE POLECAM. Rezenzją niech będzie fakt, że dolałam mleka i zrobiłam " niby naleśniki".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dominika·
13 lat temu
zajebiste :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
13 lat temu
Przepis rzeczywiście super, ale ja osobiście do podanych proporcji dodaję drugie tyle cukru, czyli 4 łyżki i placuszki wcale nie wychodzą za słodki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
13 lat temu
Robiłam po raz pierwszy z Twojego przepisu i wyszły pyszne, smakowały całej rodzinie więc pewnie często będę je robić.
Pozdrawiam ! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
13 lat temu
Spodziewałam się czegoś lepszego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mimi·
13 lat temu
P~Y~C~H~A :P szukalam czegos z podstawowki myslalam,ze to racuchy ale nigdy mi nie wyszly jak naszej fantastycznej kucharce! A tu taka niespodzianka-TO BYLY PANCACES!!!! Jak masz przepis na kotlety mielone jakie robila szkolna kucharka to normalnie zwariuje!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Pyszne, sycące, puszyste, niestety nie mialam proszku do pieczenia i dalam sody, ale nie było zbytniej zmiany w smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kruha·
13 lat temu
Wyszły wyśmienite!!! Mięciutkie, słodziutkie i super syte! Dodałam konfitury ale bez żadnego dodatku też są pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
14 lat temu
Podałam je serkiem waniliowym i były przepyszne :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdusia·
14 lat temu
Przed chwilą usmażyłam pancaces -wyszło 12 sztuk śr.1ok.2 cm i są super!Puszyste,miękkie,nie czuje się proszku do pieczenia/czego nie znoszę/,procedura przygotowania ciasta prosta -wypróbowałam już wiele przepisów,ale ten uważam za najlepszy!
Może komuś przyda się taka oto informacja:do smażenia używałam dwóch malutkich teflonowych patelni/Tefal Ideal śr.12 cm,dwa dni temu zakupionych w Tesco/-do tych naleśniczków są wprost idealne.Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jarek·
14 lat temu
Robię je od lat i są wyśmienite. Ogólnie dobra szybka rzecz na śniadanie lub kolacje. Moje dzieciaki je uwielbiają