Tarta ze szparagami
- Szczegóły

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:
- 150g mąki pszennej
- 120g masła
- jajko
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 500g zielonych szparagów
- zielona cebulka (dymka)
- 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- pomidorki koktajlowe
- sól ziołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
- Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.