Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Składniki na 4- 6 porcji:
Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500g zielonych szparagów
  • zielona cebulka (dymka)
  • 100g creme fraiche (kupnej lu z przepisu: "Creme Fraiche")
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pomidorki koktajlowe
  • sól ziołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  4. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
  5. Creme fraiche wymieszać z jajkami, mąką, solą ziołową i pieprzem.
  6. Formę na tarte (lub tortownicę) o średnicy 26- 28cm wysmarować masłem (lub margaryną). Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi. Ciasto posypać cebulką i ułożyć na niej szparagi. Następnie rozłożyć pomidorki. Całość zalać śmietaną z jajkami.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

02

03

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 3 lat temu
    Czy tą tartę można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Genialny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Właśnie kupiłam szparagi i zabieram się do dzieła :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Łasuchu[/b] miło mi, że tarta Ci smakuje. Nie wiem za bardzo od czego mogł być ten nadmiar tłuszczu. Ciasto jest zwykłe kruche. Nadzienie też powinno się "związać".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łasuch · 12 lat temu
    Serdecznie dziękuję za przepis. Wyszło fajnie, kolorowo i smacznie, choć muszę przyznać, że po wyjęciu z piekarnika ciasto i blaszka "ociekały" tłuszczem. Musi tak być czy coś źle zrobiłam? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 13 lat temu
    przyznam sie wstydliwe..ze jestem w Szwajcarii juz tydzien..a nie zrobilam jeszcze nic ze szparagami..musze to naprawic:)

    ps. tatra..jednym slowem: pychotka:)

    Lina w smietanie: mnie nie przeszkadza..nie ma jak male koktajlowe pomidorki i do tego zapiekane:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EVE · 13 lat temu
    wygląda niezwykle apetycznie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mopswkuchni · 13 lat temu
    Bardzo ładna tarta ze szparagami :)Aż chce się natychmiast zjeść kawałek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Just My Delicious · 13 lat temu
    piękna jest!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    Dziękuję :-)
    [b]Lina[/b] osobiście nie lubię skórki z pomidora i nawet surowego parzę wrzątkiem i ściągam skórką. Na tarcie są malutkie pomidorki koktajlowe i po upieczeniu ta skórka ładnie się oddziela i ją po prostu ściągam palcami :-* ;-) Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje i wcina jak leci :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnefascynacje · 13 lat temu
    Świetna, na pewno pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 13 lat temu
    Śliczna. Widzę, że miałyśmy podobny obiad :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    piękna tarta, musi być dobra :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lina w Śmietanie · 13 lat temu
    Piękna jest :) A tak z ciekawości, nie przeszkadza Ci skórka z pomidorków jak się przypiecze? to mnie jakoś odwodzi od używania świeżych pomidorów w pieczonych rzeczach. A może jakoś sobie z tym radzisz?
    Pozdrawiam