Naleśniki z ciecierzycy


Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy. Można zajadać je z dowolnym nadzieniem, ale szczególnie polecam nadzienie wytrawne.
Składniki na ok. 4- 5 sztuk o średnicy ok. 22cm:
- 130 g mąki z ciecierzycy
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 280 ml zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, skrobię i sól. Wlać zimną wodę i szybko wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki przekładać ostrożnie na drugą stronę łopatką, podważając najpierw brzegi naleśnika.
- Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć z góry talerzem, aby zmiękły. (Zaraz po usmażeniu są dość sztywne).
Uwaga:
- Ważna jest patelnia z nieprzywierającym dnem. Pomimo dodatku oleju do ciasta należy naleśniki smażyć do małej ilości oleju. Wystarczy posmarować patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzelka.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania i smażenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.