Kurczak w czerwonym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem.
Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa. Danie jest bardzo smaczne, lekkie, lekko ostre, ale także kremowe i sycące.
Składniki na ok. 3 porcje:
1 łyżka oleju sezamowego (w zastępstwie rzepakowego)
1 marchewka
½ papryki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
250 ml bulionu
400 g mleka kokosowego z puszki
400 g piersi z kurczaka
ok. 3 łyżeczek czerwonej pasty curry
sól
trochę chili w płatkach (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ryż basmati lub jaśminowy
Sposób przygotowania:
Marchewkę, paprykę i seler naciowy umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w małe słupki lub kostkę.
Czosnek i imbir obrać i posiekać drobno.
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę, paprykę i seler. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać posiekany czosnek z imbirem i smażyć jeszcze ze 2 minuty.
Całość zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać pokrojone mięso i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Na końcu wmieszać pastę curry, doprawić solą i ewentualnie odrobiną chili w płatkach do smaku.
Robiłem dzisiaj bez przepisu teraz z ciekawości zacząłem szukać na to przepisu i o dziwo zrobiłem bardzo podobnie tylko do tego dodałem jeszcze sos rybny daję fajny smak i bardzo pasuje także polecę
Rewelacja! Od jakiegoś czasu robię regularnie i nawet "sprzedałam" przepis synowej :) Robiłam z curry żółtym, czerwonym i zielonym, zawsze jest mega. tylko ja zamiast kurczaka dodaję krewetki.