Pizza z mięsem mielonym

Pizza z mięsem mielonym

Domowa pizza na cienkim spodzie z nadzieniem z mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i sycąca.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 200ml wody, lekko ciepłej
  • 20g świeżych drożdży
  • 25ml oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Dodatki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia
  • ok. 200g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski. Zagnieść ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami.
  2. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placki w kształcie koła o średnicy ok. 30cm. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, dużej blasze). Ciasto pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat, kukurydzę i fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
  4. Na ciasto wyłożyć chłodne nadzienie. Z góry posypać serem żółtym.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 200g wody, lekko ciepłej
  • 20g świeżych drożdży
  • 25g oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 2 min./pozycja interwał.
  2. Dalej postępować według opisu powyżej.
  3. Przepis na ciasto pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Jeden Tag genießen”.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pizza z mięsem mielonym Pizza z mięsem mielonym
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuki · 5 miesięcy temu
    Wg, mnie dawka mięsa i soli w tej pizzy była za duża co stłumiło smak. Mój syn to fan Hawai i połowa pizzy z ananasem też stwierdził za dużą słoność , a więc ćwierć łyżeczki i max 250 g mięsa mielonego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub Legięć · 3 lat temu
    to nie jest pizza tylko placek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Super a ciasto przepyszne i za każdym razem wychodzi ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Hmm muszę przyznać że to najlepszy przepis na ciasto do pizzy,który zawsze wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 13 lat temu
    Poezja!!!! Pięknie wygląda!!:)