Bardzo lekkie i zdrowe danie, składające się z samych warzyw ugotowanych na parze i polanych sosem holenderskim. Właściwie jest to przepis do przygotowania w Thermomix, ale można go zrobić także samemu.
Składniki:
750g ziemniaków
500g kalarepy
500g marchewki
150g mrożonego zielonego groszku
Sos:
100g masła
60g białego wina (ewentualnie bulionu)
1 łyżeczka cytryny
4 żółtka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
150g gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w wzdłuż na ćwiartki.
Kalarepę umyć, obrać i pokroić w paski (jak frytki).
Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Ziemniaki, kalarepę i marchewkę ugotować na parze. 5 min. przed końcem gotowania dodać groszek.
Przygotować sos. Żółtka, pokrojone na kawałki masło i wino przełożyć do garnka. Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko wymieszać trzepaczką. Kolejno stopniowo podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować! Na końcu wmieszać jogurt.
Warzywa polać sosem.
Wariant Thermomix:
750g ziemniaków, obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
500g kalarepy, pokrojonej w paski (jak frytki)
500g marchewki pokrojonej w plasterki
150g mrożonego zielonego groszku
500g wody
1 łyżeczka soli
Sos:
100g masła, pokrojonego na kawałki
60g białego wina (ewentualnie bulionu)
1 łyżeczka cytryny
4 żółtka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
150g gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Ziemniaki włożyć do koszyczka, kalarepę do garnka Varoma, a marchewkę do wkładu Varoma. Wodę wlać do naczynia miksującego. Dodać sól. Włożyć koszyczek z ziemniakami. Nałożyć Varomę z kalarepą i marchewką. Gotować warzywa 30min./Varoma/obr.2.
Zielony groszek dodać do marchewki i gotować dalej 5min./Varoma/obr.2.
Warzywa odstawić na bok. Naczynie miksujące oczyścić.
Do naczynia miksującego włożyć masło, wino, sok z cytryny, żółtka, cukier, sól i pieprz. Gotować 6min./80°/obr.4.
Dodać jogurt i miksować 10s./obr.3.
Warzywa polać sosem.
Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.
Witaj [b]Paulo[/b] oczywiście, że możesz ubić jajka na parze. W tym przypadku należy ubić najpierw jajka na parze. Osobno roztopić masło i gorące dodać stopniowo, dalej miksując, do ubitych jajek. Kolejno przyprawić solą, pieprzem, cukrem, winem i sokiem z cytryny. Na końcu wmieszać jogurt. Pozdrawiam gorąco.
od dawna ciekawi mnie ten sos, ale fakt iż jajka są surowe trochę mnie odstrasza. Co by się stało, gdyby pod koniec ubić je trochę na parze? myślisz, ze wtedy sos nadal byłby sosem? ;> tak, czy siak przepis prześlę mamie, bo ma thermomix i z pewnością się ucieszy z nowego pomysłu na wykorzystanie go ;P