Wiosenne warzywa z sosem holenderskim

2 Komentarzy

Wiosenne warzywa z sosem holenderskim

Bardzo lekkie i zdrowe danie, składające się z samych warzyw ugotowanych na parze i polanych sosem holenderskim.  Właściwie jest to przepis do przygotowania w Thermomix, ale można go zrobić także samemu.

Składniki:

  • 750g ziemniaków
  • 500g kalarepy
  • 500g marchewki
  • 150g mrożonego zielonego groszku

Sos:

  • 100g masła
  • 60g białego wina (ewentualnie bulionu)
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w wzdłuż na ćwiartki.
  2. Kalarepę umyć, obrać i pokroić w paski (jak frytki).
  3. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  4. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę ugotować na parze. 5 min. przed końcem gotowania dodać groszek.
  5. Przygotować sos. Żółtka, pokrojone na kawałki masło i wino przełożyć do garnka. Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko wymieszać trzepaczką. Kolejno stopniowo podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować! Na końcu wmieszać jogurt.
  6. Warzywa polać sosem.


Wariant Thermomix:

  • 750g ziemniaków, obranych i pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 500g kalarepy, pokrojonej w paski (jak frytki)
  • 500g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 500g wody
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 100g masła, pokrojonego na kawałki
  • 60g białego wina (ewentualnie bulionu)
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki włożyć do koszyczka, kalarepę do garnka Varoma, a marchewkę do wkładu Varoma. Wodę wlać do naczynia miksującego. Dodać sól. Włożyć koszyczek z ziemniakami. Nałożyć Varomę z kalarepą i marchewką. Gotować warzywa 30min./Varoma/obr.2.
  2. Zielony groszek dodać do marchewki i gotować dalej 5min./Varoma/obr.2.
  3. Warzywa odstawić na bok. Naczynie miksujące oczyścić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, wino, sok z cytryny, żółtka, cukier, sól i pieprz. Gotować 6min./80°/obr.4.
  5. Dodać jogurt i miksować 10s./obr.3.
  6. Warzywa polać sosem.

Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.

02

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.