Domowa pizza na cienkim spodzie z nadzieniem z mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i sycąca.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
200ml wody, lekko ciepłej
20g świeżych drożdży
25ml oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Dodatki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
sól, pieprz, papryka w proszku, oregano
olej do smażenia
ok. 200g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski. Zagnieść ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placki w kształcie koła o średnicy ok. 30cm. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, dużej blasze). Ciasto pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat, kukurydzę i fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
Na ciasto wyłożyć chłodne nadzienie. Z góry posypać serem żółtym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
200g wody, lekko ciepłej
20g świeżych drożdży
25g oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 2 min./pozycja interwał.
Dalej postępować według opisu powyżej.
Przepis na ciasto pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Jeden Tag genießen”.
Wg, mnie dawka mięsa i soli w tej pizzy była za duża co stłumiło smak. Mój syn to fan Hawai i połowa pizzy z ananasem też stwierdził za dużą słoność , a więc ćwierć łyżeczki i max 250 g mięsa mielonego.