Kotlety z pieczarkami w sosie keczupowo- śmietanowym

Kotlety z pieczarkami w sosie

Pyszny obiad. Kotlety zapiekane są z pieczarkami i cebulą w bardzo dobrym sosie z keczupu, musztardy i śmietany. Gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 duże cebule
  • ok. 600g pieczarek
  • ok. 125g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 100ml keczupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • trochę mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące. Usmażyć na oleju z obu stron.
  2. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
  3. Pieczarki oczyścić i przekroić na pół.
  4. Cebulę przysmażyć z boczkiem. Dodać pieczarki i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać keczup, musztardę i wymieszać.
  5. Do żaroodpornego naczynia włożyć kotlety, a na nie pieczarki z sosem. Całość polać śmietaną. (Naczynia nie przykrywać).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.
  7. Podawać z ziemniakami.

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 8 lat temu
    Polecam przepis.Super danie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 8 lat temu
    [b]Kasiu[/b] nie trzeba. Chyba, że byłyby bardzo grube.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Witam
    Czy dobrze rozumię, że kotletów nie trzeba rozbijać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 9 lat temu
    [b]Moniko[/b] masz na myśli formę do pieczenia ciasta? to tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 9 lat temu
    Czy danie można zapiec na blaszce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Ewelo[/b] boczek wędzony, a śmietana właściwie dowolna, ale słodka i płynna. Ja daję 30%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 10 lat temu
    Czy boczek ma być surowy czy wędzony a śmietana 18% czy taka jak do kremów 30%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 11 lat temu
    Przepis dokładny szybki a przede wszystkim przepyszny!!!
    POLECAM!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystian · 11 lat temu
    [b]przepyszne.....naprawde godne polecenia......[/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Patrycjo[/b] pytasz jak serwowac? Każdemu nałóż po kotlecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    czy te kotlety kroić jakoś ?czy położyc całe ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 12 lat temu
    Wyprobowalam !!!!!!!!!
    Cos fantastycznego ,polecam Wszystkim.
    Smak... Smak cos cudownego .
    Dziekuje za pprzepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] nie znam polskich śmietan, ale jeśli nadaje się do sosów, albo zup to na pewno będzie dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    a czy ta śmietana może być taka łaciata 18% płynna?Bo zamierzam zrobić taki obiadek w niedzielę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    aż zgłodniałam :)