Kotlety zapiekane z pieczarkami i cebulą w bardzo smacznym sosie z ketchupu, musztardy i śmietany. Gorąco polecam na obiad. Podałam je z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Składniki na 4 porcje:
4 kotlety schabowe bez kości
2 duże cebule
ok. 600 g pieczarek
ok. 125 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę
100 ml ketchupu
4 łyżki musztardy
200 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
trochę mąki do panierowania kotletów
sól, czarny pieprz mielony
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kotlety oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i opanierować w mące. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Cebule obrać i pokroić w plasterki.
Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki.
Cebule przysmażyć na patelni razem z boczkiem. Dodać pieczarki i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ketchup, musztardę i wymieszać.
Do żaroodpornego naczynia włożyć kotlety, a na nie pieczarki z sosem. Całość polać śmietanką. (Naczynia nie przykrywać).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić widelcem, czy mięso jest miękkie. W razie potrzeby piec dłużej).