Krokiety z mięsem
- Total Time: PT6H00M
- Servings: 15
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Mięso, Zboże
- Składnik - Mięso: Mięso drobiowe, Mięso wołowe
- Składnik - Nabiał: Mleko
- Składnik - Warzywa: Cebula, Marchew
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Okazja: Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Ślub, wesele, Sakrament, Chrzest, I Komunia Św.
- Trudność: Średnio trudne
- Region: Polska
- Dania Główne - kategoria: Naleśniki
- Czas przygotowania: Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Thermomix, Wok, patelnia, Garnek
Krokiety z mięsem z rosołu. Często po ugotowaniu rosołu pozostaje mięso, które wykorzystuję do przygotowania krokietów lub pierogów z mięsem. Najczęściej jest to mięso wołowe i drobiowe, ale można również zrobić farsz tylko z wołowiny lub samego drobiu. Takie krokiety są bardzo sycące, chrupiące i mega smaczne.
Składniki na ok. 15 sztuk:
Rosół:
- 500 g wołowiny bez kości (np. karkówka wołowa, antrykot)
- ok. 1 kg udek z kurczaka (3 sztuki), waga po odcięciu nadmiaru tłuszczu
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. ¼ korzenia selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżka soli
- gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
Ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 400 ml mleka
- 350 ml gazowanej wody mineralnej*
- 2 jajka
Farsz mięsny:
- ugotowane mięso z rosołu (ok. 700 g ugotowanego mięsa po oddzieleniu od kości i skór)
- 2 średnie cebule
- sól, czarny pieprz mielony
- 2 łyżek oleju do smażenia
- ok. 100 ml rosołu
Panierka:
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotować rosół według przepisu: "Rosół drobiowo- wołowy". Gotowy rosół przecedzić przez sitko. Mięso i warzywa pozostawić na sitku, aby ociekły. Lekko ciepłe lub chłodne mięso oddzielić od kości i skór.
- Dwie cebule do farszu obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
- Mięso z rosołu, 2 marchewki z rosołu i cebule wraz z olejem, na którym się smażyły zmielić. (Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmielić w malakserze, u mnie Thermomix). Dodać tyle rosołu, aby farsz nie był suchy. Dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: Do miski wsypać mąkę i sól. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem lub blenderem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko.
- Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową (u mnie o śr. ok. 27cm). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
- Farsz rozłożyć na naleśnikach (najlepiej palcami, a nie łyżką, aby nie porwać naleśnika), zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
- Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
- Podawać na ciepło np. z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu lub rosołu.
Uwagi:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
** Jeśli farsz mięsny został przygotowany dzień wcześniej, to po nocy w lodówce będzie dość twardy. Należy wyciągnąć go z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej, a następnie rozmieszać łyżką, aby znowu był miękki.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba sztuk: |
ok. 15 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 11
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.