Krokiety z mięsem

  • Total Time: PT6H00M
  • Servings: 15
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Mięso, Zboże
  • Składnik - Mięso: Mięso drobiowe, Mięso wołowe
  • Składnik - Nabiał: Mleko
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Marchew
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Okazja: Urodziny, Rocznica, Impreza, prywatka, Ślub, wesele, Sakrament, Chrzest, I Komunia Św.
  • Trudność: Średnio trudne
  • Region: Polska
  • Dania Główne - kategoria: Naleśniki
  • Czas przygotowania: Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Thermomix, Wok, patelnia, Garnek
Napisz komentarz
Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem z rosołu. Często po ugotowaniu rosołu pozostaje mięso, które wykorzystuję do przygotowania krokietów lub pierogów z mięsem. Najczęściej jest to mięso wołowe i drobiowe, ale można również zrobić farsz tylko z wołowiny lub samego drobiu. Takie krokiety są bardzo sycące, chrupiące i mega smaczne.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Rosół:

  • 500 g wołowiny bez kości (np. karkówka wołowa, antrykot)
  • ok. 1 kg udek z kurczaka (3 sztuki), waga po odcięciu nadmiaru tłuszczu
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ok. ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • gałązka świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Ciasto naleśnikowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 400 ml mleka
  • 350 ml gazowanej wody mineralnej*
  • 2 jajka

Farsz mięsny:

  • ugotowane mięso z rosołu (ok. 700 g ugotowanego mięsa po oddzieleniu od kości i skór)
  • 2 średnie cebule
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 2 łyżek oleju do smażenia
  • ok. 100 ml rosołu

Panierka:

  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować rosół według przepisu: "Rosół drobiowo- wołowy". Gotowy rosół przecedzić przez sitko. Mięso i warzywa pozostawić na sitku, aby ociekły. Lekko ciepłe lub chłodne mięso oddzielić od kości i skór.
  2. Dwie cebule do farszu obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  3. Mięso z rosołu, 2 marchewki z rosołu i cebule wraz z olejem, na którym się smażyły zmielić. (Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmielić w malakserze, u mnie Thermomix). Dodać tyle rosołu, aby farsz nie był suchy. Dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku.

2

  1. Przygotować ciasto naleśnikowe: Do miski wsypać mąkę i sól. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem lub blenderem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko.
  2. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową (u mnie o śr. ok. 27cm). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
  3. Farsz rozłożyć na naleśnikach (najlepiej palcami, a nie łyżką, aby nie porwać naleśnika), zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

3

4

5

  1. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
  2. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
  4. Podawać na ciepło np. z kubkiem gorącego, czerwonego barszczu lub rosołu.

Uwagi:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.

** Jeśli farsz mięsny został przygotowany dzień wcześniej, to po nocy w lodówce będzie dość twardy. Należy wyciągnąć go z lodówki, aby ocieplił się do temperatury pokojowej, a następnie rozmieszać łyżką, aby znowu był miękki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Krokiety z mięsem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.