Gyros z makaronem i warzywami

  • Preparation Time: PT2H00M
  • Total Time: PT2H00M
  • Servings: 4
  • Diet: Laktosefrei
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Mięso, Makaron
  • Składnik - Mięso: Mięso drobiowe
  • Składnik - Warzywa: Brokuł, Cebula, Marchew
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Przyprawy: Kebab- Gyros
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez laktozy
  • Dania Główne - kategoria: Spaghetti i Makaron
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
4 Komentarzy
Gyros z makaronem i warzywami

Makaron na ciepło z kurczakiem w przyprawie gyros z brokułem i marchewką. Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie obiadowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
  • 500 g brokuła
  • 300 g marchewki
  • 300 g makaronu rurki
  • ¼ litra bulionu (najlepiej domowego, ale może być bulion instant lub ½ kostki rosołowej rozpuszczonej w 250 ml wrzątku)
  • sól, czarny pieprz mielony
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błonek i pokroić w paski. Przełożyć do miski.
  2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do mięsa.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku do miski z mięsem.
  4. Dodać przyprawę do gyrosa i 2 łyżki oleju. Wymieszać, aby wszystko obtoczyło się w przyprawie i oleju. Odstawić na bok.
  5. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a duże i średnie różyczki na mniejsze kawałki.
  6. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w nie za długie i nie za grube słupki. (Kroję słupki na pół w poprzek).

3

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Rozgrzać dużą patelnię lub najlepiej większy garnek z powłoką nieprzywieralną bez tłuszczu. Dodać mięso z cebulą i usmażyć, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyciągnąć, przekładając np. do miski lub talerza.

2

  1. Na tej samej, tłustej po mięsie patelni (garnku), podsmażyć brokuła i marchewki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać bulion (nie przykryje on warzyw) i gotować bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie lub al dente (według uznania), czasami delikatnie przemieszać.

4

  1. Warzywa wyciągnąć z patelni, odlewając bulion, jeśli nie wszystko odparowało.
  2. Na patelni (w garnku) rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać makaron i mieszając, ogrzewać go przez ok. 3 minuty. Dodać mięso i warzywa. Delikatnie wymieszać, podgrzać i podawać.

5

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Gyros z makaronem i warzywami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.