Makaron na ciepło z kurczakiem w przyprawie gyros z brokułem i marchewką. Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie obiadowe.
Składniki na 4 porcje:
300 g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki przyprawy kebab- gyros
500 g brokuła
300 g marchewki
300 g makaronu rurki
¼ litra bulionu (najlepiej domowego, ale może być bulion instant lub ½ kostki rosołowej rozpuszczonej w 250 ml wrzątku)
sól, czarny pieprz mielony
olej
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu i błonek i pokroić w paski. Przełożyć do miski.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do mięsa.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do czosnku do miski z mięsem.
Dodać przyprawę do gyrosa i 2 łyżki oleju. Wymieszać, aby wszystko obtoczyło się w przyprawie i oleju. Odstawić na bok.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a duże i średnie różyczki na mniejsze kawałki.
Marchewki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w nie za długie i nie za grube słupki. (Kroję słupki na pół w poprzek).
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Rozgrzać dużą patelnię lub najlepiej większy garnek z powłoką nieprzywieralną bez tłuszczu. Dodać mięso z cebulą i usmażyć, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyciągnąć, przekładając np. do miski lub talerza.
Na tej samej, tłustej po mięsie patelni (garnku), podsmażyć brokuła i marchewki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać bulion (nie przykryje on warzyw) i gotować bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie lub al dente (według uznania), czasami delikatnie przemieszać.
Warzywa wyciągnąć z patelni, odlewając bulion, jeśli nie wszystko odparowało.
Na patelni (w garnku) rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać makaron i mieszając, ogrzewać go przez ok. 3 minuty. Dodać mięso i warzywa. Delikatnie wymieszać, podgrzać i podawać.