Naleśniki z jabłkami

Składniki na ok. 6 naleśników:
Ciasto:
- 500ml mleka
- 2 jajka
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 3 jabłka (mogą być również banany)
- ok. 100g masła
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki.
- Masło roztopić.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masą.
- Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy naleśnikowej.
- Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę masła. Wylać ciasto naleśnikowe (nie za cienko) i rozprowadzić po całej powierzchni. (Patelnię najlepiej ściągnąć na chwilę z pieca). Na naleśniku ułożyć kawałki jabłka.
- Smażyć naleśnik, aż od spodu będzie ładnie zrumieniony. Przed przewróceniem posmarować plasterki jabłka roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać cynamonem. Naleśnik przewrócić i usmażyć z drugiej strony. (Można pomóc sobie dużym płaskim talerzem. Gdy naleśnik usmaży się od spodu, zsunąć go na płaski talerz. Następnie przykryć patelnią i całość odwrócić tak, aby patelnia była na spodzie).
- Pozostałe naleśniki usmażyć w ten sam sposób.
Naleśnik z bananem:
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.