Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w plasterki.
Masło roztopić.
Oddzielić żółtka od białek.
Mleko, żółtka, cukier i mąkę wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masą.
Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy naleśnikowej.
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę masła. Wylać ciasto naleśnikowe (nie za cienko) i rozprowadzić po całej powierzchni. (Patelnię najlepiej ściągnąć na chwilę z pieca). Na naleśniku ułożyć kawałki jabłka.
Smażyć naleśnik, aż od spodu będzie ładnie zrumieniony. Przed przewróceniem posmarować plasterki jabłka roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i posypać cynamonem. Naleśnik przewrócić i usmażyć z drugiej strony. (Można pomóc sobie dużym płaskim talerzem. Gdy naleśnik usmaży się od spodu, zsunąć go na płaski talerz. Następnie przykryć patelnią i całość odwrócić tak, aby patelnia była na spodzie).