Pieczeń rzymska na bogato, z jajkami w środku, owinięta paskami z ciasta francuskiego. Pokrojoną w plastry można podawać na zimno na pieczywie lub na ciepło do obiadu jako mięso.
Składniki na ok. 4- 6 porcji:
500g mięsa mielonego
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 jajka
1 żółtko
300g pieczarek
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
trochę natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Trzy jajka ugotować na twardo.
Pieczarki oczyści i pokroić na plasterki lub drobniej.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na oleju z pieczarkami.
Mięso mielone wymieszać w misce z jajkiem, sosem sojowym, musztardą, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą i wymieszać.
Mięso przełożyć na naczynia żaroodpornego i uformować z niego owal. W środek włożyć obrane jajka, jedno za drugim.
Ciasto francuskie pokroić w paski. Paski ciasta ułożyć na mięsie, a ich końcówki zawinąć pod spód mięsa. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C.