Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem

2 Komentarzy
Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem

Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem

Panierowana ryba, zapiekana z pieczarkami, plasterkami jabłka i serem żółtym. Pożywny, bogaty obiad. Polecam podawać z ryżem wymieszanym z ziołami świeżymi lub mrożonymi.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 filety rybne
  • 400g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 jabłko
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200g startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć.
  2. Jajko rozkłócić. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
  3. Usmażone ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  4. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  5. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  6. Cebule i pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na rybę.
  7. Jabłko umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na pieczarkach.
  8. Na plasterki jabłka wyłożyć ser żółty wymieszany ze śmietaną.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  10. Podawać z ryżem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.