Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem


Ryba zapiekana z pieczarkami i jabłkiem
Panierowana ryba, zapiekana z pieczarkami, plasterkami jabłka i serem żółtym. Pożywny, bogaty obiad. Polecam podawać z ryżem wymieszanym z ziołami świeżymi lub mrożonymi.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 filety rybne
- 400g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 jabłko
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 200g startego sera żółtego
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć.
- Jajko rozkłócić. Rybę panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.
- Usmażone ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebule i pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na rybę.
- Jabłko umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na pieczarkach.
- Na plasterki jabłka wyłożyć ser żółty wymieszany ze śmietaną.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać z ryżem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.