Kurczak w ziołach


Aromatyczny, soczysty kurczak pieczony w świeżych ziołach z ziemniakami. To przepis na łatwy i pyszny obiad.
Składniki na ok. 4- 5 porcje:
Kurczak:
- 1 kurczak (ok. 1,3 kg)
- ok. 2 łyżek posiekanych, świeżych ziół np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek, majeranek
- ok. 80 g masła
- sól, pieprz
Ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków (dowolne, ale najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 100 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę lekko oddzielić od mięsa, szczególnie na piersiach i udach.
- Masło roztopić. Następnie wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
- Płynnym masłem ziołowym natrzeć mięso kurczaka pod skórą i skórę.
- Nogi kurczaka związać i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na duże kawałki.
- Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę i sól. Poruszając miską, obtoczyć ziemniaki z zalewie. Ziemniaki ułożyć w brytfannie wkoło kurczaka.
- Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia ok. 1 godziny w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Kurczaka w czasie pieczenia obracać i polewać masłem, które spłynęło do brytfanny.
- Ok. 15 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.