Kurczak w ziołach

Aromatyczny, soczysty kurczak pieczony w świeżych ziołach z ziemniakami. To przepis na łatwy i pyszny obiad.

Składniki na ok. 4- 5 porcje:

Kurczak:

  • 1 kurczak (ok. 1,3 kg)
  • ok. 2 łyżek posiekanych, świeżych ziół np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek, majeranek
  • ok. 80 g masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków (dowolne, ale najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 100 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę lekko oddzielić od mięsa, szczególnie na piersiach i udach.
  2. Masło roztopić. Następnie wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
  3. Płynnym masłem ziołowym natrzeć mięso kurczaka pod skórą i skórę.
  4. Nogi kurczaka związać i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  5. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na duże kawałki.
  6. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę i sól. Poruszając miską, obtoczyć ziemniaki z zalewie. Ziemniaki ułożyć w brytfannie wkoło kurczaka.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia ok. 1 godziny w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Kurczaka w czasie pieczenia obracać i polewać masłem, które spłynęło do brytfanny.
  8. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kurczak w ziołach