Babka z mięsa mielonego zawiniętego w plasterki boczku. Musiałam zrobić swoją babkę mięsną właśnie w takiej formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowego)
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżeczki musztardy
ok. 100 g sera feta
4 płaskie łyżki bułki tartej
ok. 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
W dużej misce zagnieść przesmażoną, chłodną cebulę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarować masłem i wyłożyć bekonem lub boczkiem.
Masę mięsną wyłożyć do środka.
Wystające końce bekonu zawinąć na mięso. (W zależności od długości bekonu mogą całkiem przykryć mięso lub tylko trochę).
Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie, mięso przełożyć na dużą, płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej ok. 30- 40 minut, aż bekon ładnie się zarumieni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło: Kształt babki zainspirowany przepisem z gazety: "Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte".
PYCHA! robiłam, goście się upominali o dokładki i o przepis. Nawet teściowej smakowało i dziś znów robię na jej życzenie ;) również wzbogaciłam o czerwoną paprykę :) a dziś jeszcze o natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego
Zrobiłam wg przepisu i wzbogaciłam dodając surową, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę."Pychotka" rozpływała się w ustach i znikała. Wszyscy smakosze zachwyceni!!!
Zrobiłam. Babeczka robi wrażenie niesamowite, jest bardzo sycąca i jeśli nie robi się jej dla większej ilości gości to nie proponuje :) dziękuję za fajny przepis.