Babka mięsna


Babka z mięsa mielonego zawiniętego w plasterki boczku. Musiałam zrobić swoją babkę mięsną właśnie w takiej formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżeczki musztardy
- ok. 100 g sera feta
- 4 płaskie łyżki bułki tartej
- ok. 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
- W dużej misce zagnieść przesmażoną, chłodną cebulę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
- Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarować masłem i wyłożyć bekonem lub boczkiem.
- Masę mięsną wyłożyć do środka.
- Wystające końce bekonu zawinąć na mięso. (W zależności od długości bekonu mogą całkiem przykryć mięso lub tylko trochę).
- Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie, mięso przełożyć na dużą, płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej ok. 30- 40 minut, aż bekon ładnie się zarumieni.
- Można podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło: Kształt babki zainspirowany przepisem z gazety: "Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.