Babka mięsna

Babka mięsna

Babka z mięsa mielonego zawiniętego w plasterki boczku. Musiałam zrobić swoją babkę mięsną właśnie w takiej formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ok. 100 g sera feta
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • ok. 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. W dużej misce zagnieść przesmażoną, chłodną cebulę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
  3. Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
  4. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarować masłem i wyłożyć bekonem lub boczkiem.

2

  1. Masę mięsną wyłożyć do środka.
  2. Wystające końce bekonu zawinąć na mięso. (W zależności od długości bekonu mogą całkiem przykryć mięso lub tylko trochę).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie, mięso przełożyć na dużą, płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej ok. 30- 40 minut, aż bekon ładnie się zarumieni.
  2. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Źródło: Kształt babki zainspirowany przepisem z gazety: "Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka mięsna Babka mięsna
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Czy piekąc tak długo, mięso nie będzie suche?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 5 lat temu
    Tak wyszła moja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    PYCHA! robiłam, goście się upominali o dokładki i o przepis. Nawet teściowej smakowało i dziś znów robię na jej życzenie ;) również wzbogaciłam o czerwoną paprykę :) a dziś jeszcze o natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 11 lat temu
    Zrobiłam wg przepisu i wzbogaciłam dodając surową, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę."Pychotka" rozpływała się w ustach i znikała. Wszyscy smakosze zachwyceni!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Zrobiłam. Babeczka robi wrażenie niesamowite, jest bardzo sycąca i jeśli nie robi się jej dla większej ilości gości to nie proponuje :) dziękuję za fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Violetta · 13 lat temu
    A mnie się baba rozwalia, kiedy ją przekladalam na blache do dalszego pieczenia;// ehh boczek nie utrzymal mięsa chyba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 13 lat temu
    A to jest pomyslowe!:))) POdoba mi sie elagancko i z klasa:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    wygląda przepysznie! to takie jedzenie typowo dla facetów :) chociaż założę się, że sama załapałabym się na dokładkę