Babka mięsna

Babka z mięsa mielonego zawiniętego w plasterki boczku. Musiałam zrobić swoją babkę mięsną właśnie w takiej formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ok. 100 g sera feta
  • 4 płaskie łyżki bułki tartej
  • ok. 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. W dużej misce zagnieść przesmażoną, chłodną cebulę z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
  3. Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
  4. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarować masłem i wyłożyć bekonem lub boczkiem.

2

  1. Masę mięsną wyłożyć do środka.
  2. Wystające końce bekonu zawinąć na mięso. (W zależności od długości bekonu mogą całkiem przykryć mięso lub tylko trochę).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie, mięso przełożyć na dużą, płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej ok. 30- 40 minut, aż bekon ładnie się zarumieni.
  2. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Źródło: Kształt babki zainspirowany przepisem z gazety: "Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka mięsna Babka mięsna