01

Składniki na 4 porcje:

  • 300g karczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • olej
  • 500g brokułu
  • 300g marchewki
  • 300g makaronu rurki
  • sól, pieprz
  • ¼ litra bulionu (może być instant lub z kostki rosołowej)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.
  2. Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku.
  4. Mięso wymieszać z cebulami, czosnkiem, przyprawą do gyrosa i 2 łyżkami oleju.
  5. Brokuł podzielić na różyczki i umyć.
  6. Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki.
  7. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  8. Mięso usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Mięso wyciągnąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć brokuł i marchewki. Kolejno dodać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie i woda wyparuje.
  9. Warzywa wyciągnąć.
  10. Makaron przysmażyć na 2 łyżkach oleju przez około 4 minut. Dodać mięso i warzywa. Wymieszać.

Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de

02