Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
  • trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
  • olej

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
  4. Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
  6. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.

2

  1. Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.

3

  1. Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Moja się piecze, też jestem ciekawa smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gardenus · 3 lat temu
    (wm)Lepiej piec w żaroodpornym szklanym naczyniu z przykrywką a pod koniec ją zdjąć i dopiec jeszcze ok 10 minut. Zdrowsze to niż w folii aluminiowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Thomas Federer · 3 lat temu
    Idealna 🥰 dziękuję za cudowny przepis 😋☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ever · 3 lat temu
    Bez sera również przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Dziękuję za ten przepis ! Robię kolejny raz i syn uwielbia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 3 lat temu
    Witam, czy z mielonym z indyka tez wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam. Wszystkim smakowała :)
    Dziękuje bardzo za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    daga · 5 lat temu
    Mozna do miesa dodac ser mozarella? (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janka · 5 lat temu
    (penguin) A ja jeszcze dodalam pokrojony szpinak i papryke.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 lat temu
    Ja też się dziś skusiłam i własnie się piecze 4!
    Dwie z pieczarkami a drugie dwie z serem żółtym!
    Jestem straaaasznie ciekawa smaku!
    Dziękuje za superprzepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    waldzi · 7 lat temu
    bardzo fainy przepis ja do miesa dodalem lyzke maionezu dzieki polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 7 lat temu
    A moja się rozwaliła podczas pieczenia... :( grubość raczej ok, może chodzi o mięso? ja zrobiłam z wołowiny... na szybko obwinęłam ją plastrami boczku,pospinałam wykałaczkami i po zastygnięciu już jest ok ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 9 miesięcy temu
      Bo samo wołowe mięso jest zbyt suche ...najlepiej mieszać mięsa. Następnym razem jeśli chce Pani zrobić z samego wołowego mięsa..proszę  dodać odrobinę  zmielonego brzucha. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrian · 7 lat temu
    Jaki rodzaj mięsa został użyty w przepisie? Drobiowe czy wieprzowe? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgosia · 7 lat temu
    Ja robie jedna rolade z pieczarkami a druga ze suszona sliwka i owijam nie we folie lecz w popier do pieczenia pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tilburg · 7 lat temu
    za 60 min będziemy smakować ;) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 8 lat temu
    Witam.
    Ja pieczarki posiekałem na tarce drobniej i dodałem sos sojowy przy ich smażeniu. Pycha :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 9 lat temu
    ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od razu inny smak mięsa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ella · 9 lat temu
    Już siedzi w piecu. Zrobiłam od razu dwie - jedną dla ukochanej sąsiadki która zawsze przynosi mi coś pysznego własnej roboty. Mam nadzieję że ją mile zaskoczę. Dziękuję za przepis! 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziki · 10 lat temu
    [quote]Cudo, wlasnie robie 2 raz- moj mezus byl zakochany w tym daniu[/quote]

    Był? też zmodyfikowałaś farsz? :D hehehe

    A tak serio to rewelacja :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 10 lat temu
    Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM :)