Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami


Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g pieczarek
- 500g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
- trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
- olej
Dodatkowo:
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
- Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
- Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
- Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
- Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
- Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.