Mięso mielone nadziewane pieczarkami i zapiekane z serem żółtym. Można podawać je na obiad z ziemniakami i surówką lub na zimno do pieczywa.
Składniki na ok. 4 porcje:
500g pieczarek
500g mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 mała bułka (może być z dnia wczorajszego)
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
trochę mleka do namoczenia bułki (lub woda)
trochę startego sera żółtego (ok. 50g)
olej
Dodatkowo:
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku. (Jeśli ktoś woli, może w wodzie).
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki.
Jedną cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami. (Cała woda musi wyparować). Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Drugą cebulę przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkiem, odciśniętą bułką, solą, pieprzem i musztardą.
Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem. Łyżką (lub rękami) rozłożyć mięso w prostokąt o grubości 1,5 -2 cm.
Na mięso wyłożyć farsz z pieczarek, pozostawiając odstęp od brzegów.
Mięso zwinąć w roladę. (Zwijać wzdłuż dłuższego boku razem z folią i powoli ją odciągać do tyłu i zwijać dalej. Boki rolady zacisnąć). Gotową roladę zawiniętą w folię przełożyć do formy lub na blachę do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie rozciąć folię i posypać z góry roladę serem żółtym. Dalej piec, aż ser się rozpuści, ok. 5- 10 minut.
Ja też się dziś skusiłam i własnie się piecze 4!
Dwie z pieczarkami a drugie dwie z serem żółtym!
Jestem straaaasznie ciekawa smaku!
Dziękuje za superprzepis! :)
A moja się rozwaliła podczas pieczenia... :( grubość raczej ok, może chodzi o mięso? ja zrobiłam z wołowiny... na szybko obwinęłam ją plastrami boczku,pospinałam wykałaczkami i po zastygnięciu już jest ok ;)
Bo samo wołowe mięso jest zbyt suche ...najlepiej mieszać mięsa. Następnym razem jeśli chce Pani zrobić z samego wołowego mięsa..proszę dodać odrobinę zmielonego brzucha.
ja nafaszerowałam gotowaną piersią pieczarkami i serem do środka polałam też trochę gęstego sosu pieczarkowego żeby roladka była soczysta po upieczeniu polałam sosem również zwierzchu a i do mielonego dodałam fix do miesa mielonego polecam od razu inny smak mięsa
Już siedzi w piecu. Zrobiłam od razu dwie - jedną dla ukochanej sąsiadki która zawsze przynosi mi coś pysznego własnej roboty. Mam nadzieję że ją mile zaskoczę. Dziękuję za przepis! 8)
Bardzo, bardzo dobry pomysł. Przeczytałem kilkanaście przepisów, ale ten jest jednym z najprostszych więc się zdecydowałem i.... coś cudownego, przepyszna roladka. Zmodyfikowałem trochę farsz, ale tak naprawdę można ją robić z czymkolwiek. Prosty, ale wybitny pomysł. POLECAM WSZYSTKIM :)