Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do ich przygotowania wykorzystuję mięso wołowe z rosołu wołowego.
Składniki na ok. 70 sztuk:
Farsz:
ok. 700 g mięsa wołowego bez kości przygotowanego według przepisu: "Bulion wołowy"
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
Ugotowane i ostudzone mięso z bulionu i cebule wraz z olejem, na którym się smażyły zmielić. (Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmielić w malakserze, u mnie thermomix). Dodać tyle bulionu wołowego, aby farsz nie był suchy. Dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. (Z mięsem można zmielić ugotowane warzywa z bulionu. Farsz będzie bogatszy. Wtedy może okazać się, że dolewanie bulionu nie będzie konieczne. Ja najczęściej nie dodaję warzyw, aby zachować je w bulionie. Gotuję makaron i mamy pyszny rosół wołowy).
Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta.
Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Uwagi:
Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Ilość sztuk zależy od tego, jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).
Dziś będę robiła swoje drugie pierogi w życiu, pierwsze dało się zjeść, ale nie było to mistrzostwo świata 😉mam nadzieje że wyjdą trzymajcie kciuki kochani
Ja mam mieszane mięsko z rosołu - drob wołowe- ale bez skór i jest suche. Zeby trochę podręcić smak i wilgotnośc dodaję trochę bardzo drobno pokrojonej kapustki kiszonej.. też wychodzą pycha :-)
Nie będzie za suche. Dodajesz podsmażoną cebulę z tłuszczem, dolewasz bulionu i możesz dodać warzywa ugotowane z bulionu. Tak dopasowujesz ilość bulionu i dodatku warzyw, aby farsz był soczysty. Zobacz w sposobie przygotowania punkt 3 ;)
pierwszy raz w zyciu zrobilam pierogi z pani przepisu , wyszly rewelacyjne ,zniknely w mgnieniu oka i dzisiaj zrobilam 2 raz , dalam wiecej miesa i z 600 gr maki , wyszlo 100 pierogow i ciasta i miesa starczylo doslownie co do ostatniego , chodze dumna jak paw a pani serdecznie dziekuje
Robiłam kilka razy pierogi z Pani przepisu i zawsze wychodzą idealne. Mam jedno pytanie. Jak przechować surowe pierogi zrobione dzień wcześniej? Zostawić przykryte ściereczką w lodówce, czy koniecznie trzeba mrozić lub gotować?
Oj nie wiem, tak nigdy nie robię. Od razu bym je ugotowała. Możesz próbować. Zrób raz test, zostaw ze 2- 3 pierogi i jak piszesz przykryj ściereczką i do lodówki. Tylko ja rozłożyłabym na desce kawałek papieru do pieczenia i posmarowało go olejem, żeby pierogi na pewno się nie przykleiły do deski.
A musisz surowe? Najlepiej ugotować od razu. Surowe albo szybko wyschną, albo pod np. folią spożywczą się zapocą i zakleją. Nawet nie jestem przekonana, czy pod tą ścierką nie zrobią się twarde przez noc...