Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

  • Total Time: PT1H30M
  • Servings: 6
  • Diet: Glutenfrei
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Mięso
  • Składnik - Mięso: Mięso wieprzowe
  • Składnik - Nabiał: Masło, Śmietana
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Kapusta, Ziemniaki
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek
  • Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Piekarnik, Garnek
24 Komentarzy
Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Zapiekane kotlety schabowe w kremowym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością cebuli i purée ziemniaczanym z kapustą włoską – brzmi pysznie i dokładnie takie jest. Dodatek miodu delikatnie zaokrągla smak sosu, ale nie sprawia, że staje się on słodki. Do tego serwuję aksamitne purée ziemniaczane z podsmażoną kapustą włoską, która dodaje całości charakteru. Jeśli nie masz kapusty włoskiej, świetnie sprawdzi się też kapusta pekińska – równie łagodna i smaczna.

To danie sycące, trochę inne niż klasyczny schabowy, a przy tym naprawdę proste do przygotowania. Idealne na domowy, nieco wyjątkowy obiad.

Składniki na 6 porcji:

Mięso:

  • 6 kotletów schabowych bez kości

Sos śmietanowo- musztardowy:

  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej (lub ryżowej)
  • 400 g (lub ml) śmietany do zup i sosów (12% lub 18%) lub słodkiej śmietanki 30%

Puree ziemniaczano- kapuściane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 3- 4 łyżki masła
  • 200 ml mleka

Dodatkowo:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić, odcinając nadmiar tłuszczu po bokach, rozbić tłuczkiem do mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę ułożyć na mięsie.
  3. Przygotować sos: W miseczce wymieszać dokładnie musztardę, miód i mąkę. Mieszając, stopniowo wlewać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso polać sosem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 175°C).
  2. W międzyczasie przygotować puree: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  3. Kapustę oczyścić, odrywając brzydkie zewnętrzne liście i poszatkować drobno. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć przez 1 minutę. Następnie przykryć i dusić przez ok. 10 minut, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Mleko zagotować. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree. Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku.

3

  1. Mięso podawać z puree.

Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Rezepte pur".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.