Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym
- Total Time: PT1H30M
- Servings: 6
- Diet: Glutenfrei
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Mięso
- Składnik - Mięso: Mięso wieprzowe
- Składnik - Nabiał: Masło, Śmietana
- Składnik - Warzywa: Cebula, Kapusta, Ziemniaki
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek
- Czas przygotowania: Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Piekarnik, Garnek


Zapiekane kotlety schabowe w kremowym sosie musztardowo-śmietanowym z dużą ilością cebuli i purée ziemniaczanym z kapustą włoską – brzmi pysznie i dokładnie takie jest. Dodatek miodu delikatnie zaokrągla smak sosu, ale nie sprawia, że staje się on słodki. Do tego serwuję aksamitne purée ziemniaczane z podsmażoną kapustą włoską, która dodaje całości charakteru. Jeśli nie masz kapusty włoskiej, świetnie sprawdzi się też kapusta pekińska – równie łagodna i smaczna.
To danie sycące, trochę inne niż klasyczny schabowy, a przy tym naprawdę proste do przygotowania. Idealne na domowy, nieco wyjątkowy obiad.
Składniki na 6 porcji:
Mięso:
- 6 kotletów schabowych bez kości
Sos śmietanowo- musztardowy:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej (lub ryżowej)
- 400 g (lub ml) śmietany do zup i sosów (12% lub 18%) lub słodkiej śmietanki 30%
Puree ziemniaczano- kapuściane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała kapusta włoska
- 3- 4 łyżki masła
- 200 ml mleka
Dodatkowo:
- 2 średniej wielkości cebule
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, odcinając nadmiar tłuszczu po bokach, rozbić tłuczkiem do mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę ułożyć na mięsie.
- Przygotować sos: W miseczce wymieszać dokładnie musztardę, miód i mąkę. Mieszając, stopniowo wlewać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso polać sosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg 175°C).
- W międzyczasie przygotować puree: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Kapustę oczyścić, odrywając brzydkie zewnętrzne liście i poszatkować drobno. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć przez 1 minutę. Następnie przykryć i dusić przez ok. 10 minut, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mleko zagotować. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree. Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku.
- Mięso podawać z puree.
Źródło: Na podstawie przepisu z gazety: "Rezepte pur".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


