Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym
- Szczegóły

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.
Składniki na 6 porcji:
- 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała kapusta włoska
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 3-4 łyżki masła
- 200ml mleka
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
- Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree. Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Mięso podawać z puree.
Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.