Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane  z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki masła
  • 200ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
  3. Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
  5. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree.  Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  8. Mięso podawać z puree.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eva · 25 dni temu
    Dobre, ja je troche rozbiłam. Ciekawy smak :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 5 lat temu
    pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że jest urządzenie kuchenne - Maszynka Do Schabowych V2, które rozpłaszcza mięso tworząc na nim wyraźny kratkowany wzór.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 6 lat temu
    Dzień dobry :) Bardzo dziękuję za przepis,aż ślinka cieknie :) Czy kotlety podsmażała wcześniej na patelni w mące,jajku i bułce czy od razu surowe można wkładać do naczynia? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :) Miłego popołudnia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    A czy zamiast schabowego można użyć pierś z kurczaka???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 lat temu
    A czy próbował ktoś użyć do tego przepisu mięsa z polędwicy wieprzowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zuza · 8 lat temu
    dobre danie,tylko szkoda że Pani nie napisała ze powinno kotlety się jednak trochę rozbić,po 1,5 h pieczenia nadal były twarde,poza tym danie godne polecenia, ciekawy smak. kapustę przygotowałam zwykłą białą, z boczkiem - czyli normalnie zasmażaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 9 lat temu
    Zrobiłam to danie i było pyyyyszne :)!
    Zamiast naczynia żaroodpornego i piekarnika ja zrobiłam mięsko normalnie na patelni i też wyszło przepyszne.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Karolino[/b] wstaw słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą, aby zrobił się płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    bardzo mnie kusi ten przepis, tylko nie mam płynnego miodu - czy mogę go zastąpić prawdziwym, twardym? Jeśli tak, to czy jakoś zmieniać proporcje? z góry dziękuję za wskazówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 10 lat temu
    Sos do mięsa jest mega cudowny w smaku. Mój mąż był zachwycony. Do tego zaserwowałam sałatkę z roszponki. Pychota :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 10 lat temu
    [b]Natalio[/b] odkryte.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    A czy naczynie żaroodporne przykrywać grą, czy zapiekać odkryte mięso?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justa · 11 lat temu
    Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis:) Prosty i bardzo smaczny.Już jak szykowałam wszystko, mojemu mężowi ciekła ślinka ;)Mam zamiar wypróbować inne... Serdecznie pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    [b]Ilona[/b] ja czuję musztardę. Jak dla mnie, to 2 łyżki są w sam raz i sos wychodzi delikatny w smaku. Jeśli lubicie musztardę to możesz dać troszkę więcej, będzie wtedy bardziej intensywny. Teraz ciekawa jestem jak Ci posmakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 13 lat temu
    A czy ta musztarda jest wyczuwalna?wydaje się, że 2 lyżki na taką ilość mięsa to niewiele
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    W sosie musztardowym taki kotlet jest napewno pyszny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    Bardzo mi sie podoba kotlet, ale te puree jeszcze bardziej!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    to puree ziemniaczane z kapustą najbardziej mi się podoba :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viri · 14 lat temu
    moja babcia robi czasem taki sos, ja nie za bardzo przepadam bo musztardy nie lubie, ale cała część męska rodziny zajada się ze smakiem (: