Burek z serem

Burek z serem

Burek to bardzo cieniutkie ciasto. Tak cienkie, że aż przeźroczyste, zwijane luźno z nadzieniem. Kolejne warstwy ciasta smaruje się tłuszczem, dzięki czemu gotowe ciasto ładnie się listkuje i jest chrupiące. Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Nadzienie może być różne, przykładowo z sera fety, szpinaku, mięsa mielonego lub białej kapusty. Burek najczęściej przygotowywany jest na słono, ale można również zrobić go ze słodkim nadzieniem. Pieczony jest w wysokiej temperaturze piekarnika. Burek jest bardzo popularny w krajach arabskich. Podawany jest jako danie główne z sałatą lub jako przekąska.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • ok. 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 2 opakowania sera feta (każde po 250 g)
  • 500 g serka kremowego, dowolnego
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 50 g smalcu, masła, margaryny lub oleju. (Można dodać więcej tłuszczu. To kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, inni mniej).

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut, aby odpoczęło.
  2. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser feta pokruszyć, dodać serek, jajko i lekko posolić. Wymieszać.
  3. Tłuszcz roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Tłuszcz ma być cały czas lekko ciepły).
  4. Ciasto podzielić na pół.* (Na zdjęciach wałkowane jest całe ciasto, ale łatwiej jest je podzielić). Troszkę rozwałkować i posmarować cienko roztopionym tłuszczem.

2

  1. Następnie rozwałkować bardzo, ale to bardzo cienko na wielki okrągły placek. (Blat podsypać trochę mąką. Moja koleżanka z Kosowa używa do rozwałkowywania bardzo cienkiego wałeczka, patrz zdjęcie. Według niej lepiej się nim rozwałkowuje ciasto niż zwykłym wałkiem. Ja korzystam z wałka ;)). Jeśli ma się już wprawę to najlepiej rozwałkować trochę ciasto i dalej rozciągać w rękach (kręcąc ciastem w powietrzu, trzymając ciasto na łokciach. Mniej więcej jak się robi ciasto na pizzę w pizzerii tylko, że kręcimy olbrzymim plackiem maksymalnie cienko jak się da). Jeśli ciasto się tak rozwałkuje lub rozciągnie, że lekko się porwie, to nic nie szkodzi. Lepiej lekko porwane niż za grube.

4

5

  1. Na brzegu ciasta rozłożyć połowę nadzienia.

6

  1. Ciasto zawijać luźno w rulon równomiernie z każdej strony, zmniejszając koło. Zwijając, naciągać rękami ciasto, aby było cienkie. Po każdym zawinięciu posmarować zawinięte ciasto tłuszczem i dalej zwijać.

7

8

  1. Następnie zrobić nacięcie na środku i dalej zwijać, aż zostanie zużyte całe ciasto.

9

10

11

  1. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Ułożyć rulon z ciasta, zawijając go na blasze.

12

  1. Tak samo przygotować drugą połowę ciasta i ułożyć na blasze. Ciasto pokropić z góry roztopionym tłuszczem. Można pokroić już ciasto przed pieczeniem na kawałki, albo zrobić to po upieczeniu.

13

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20- 30 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu od razu wyjąć blachę z piekarnika, skropić ciasto lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
  3. Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków. Burek najsmaczniejszy jest na ciepło, ale na zimno też smakuje.

Uwaga:

* Sposób zawijania ciasta w kształt koła, podany w przepisie należy do dość trudnych. Osobom niewprawionym polecam podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować je bardzo cienko na prostokąt. Układać nadzienie wzdłuż dłuższego boku i zawijać w rulon jak podane powyżej.

Kuchnia:

Bałkańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: średni
Burek z serem Burek z serem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 10 miesięcy temu
    Jesli chce użyć ciasta gotowego ze sklepu, to jedno opakowanie wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Na mój piekarnik 250 stopni to zdecydowanie za dużo. Ciasto sie mocno przypiekło juz po 5 minutach ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Josip · 3 lat temu
    Burek je samo sa mesom! Sa sirom to jenie sirnica
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    B. · 4 lat temu
    Chciałabym podać burek na jutrzejsze śniadanie z przyjaciółmi ale obawiam się, że nie zdążę rano go przygotować. Będę robić z gotowego ciasta filo i w związku z tym mam pytanie. Czy mogę przygotować burek dzisiaj wieczorem, ciasto z góry posmarować oliwą i przykryć papierem żeby nie wyschło, włożyć blaszkę do lodówki i rano dopiero upiec? Dużo piekę ale z filo będę pracować pierwszy raz i nie wiem czy to się uda. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Upiekłabym wieczorem, a rano tylko podgrzała. Ja odgrzewam w mikrofali, ale można też wsadzić na chwilę do piekarnika. Surowe ciasto z nadzieniem w lodówce może nasiąknąć od farszu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        B. · 4 lat temu
        dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alan · 11 lat temu
    Drogie panie.sprostuje na początek. Burek to danie muzulmanskie.ogólnie te danie nazywa się pita.więc pita z mięsem to burek.pita z serem to sirnica. Pita z szpinakiem to zeljanica, ale można dla ulatwienia używać nazwy burek.mała porada zamiast smalcu używać olej słonecznikowy, a na koniec pieczenia żeby burek nie byl chrupiacy obowiązkowo zalewamy go szklanka goracej wody z solą i odrobina oleju i zapiekamy jeszcze na 5 min.a potem po upieczeniu przykrywamy szmatka kuchenna aby burek odparowal.życzę snacznego .porad udzielal prawdziwy bosniak.pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    W ogóle ja to robię zupełnie inaczej, znaczy ciasto ok, a dalej idę prostszym sposobem (nauczona od Turka). Biały ser (dobrej jakości) rozgniatam ze śmietaną do tego daję sól i pieprz do smaku i duuuużo posiekanej zielonej pietruszki. Mieszam. Wykładam placek na naczynie żaroodporne posmarowane oliwą z oliwek na to (robię tak, melko+2 jaka+trochę oliwy z oliwek i soli - mieszam wszystko razem) tym smaruję placek, potem daję warstwę sera z pietruchą, następny placek, smaruję, ndzienie, kończę położeniem placka i posmaroaniem go tym mlekiem z jajkiem i oliwą. Wkładam do piekarnika, ok. 40 min. w temp. 180 stopni, jak widzę, że wierzch sie zezłocił znaczy, że już czas wyciągnąć. Nie muszę bawić się w zwijanie. Tak robią niektóre Turczynki. Potem kroję to nożem na kawałki i smacznego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kosovianka · 11 lat temu
    Drogie Panie, burek nauczyla mnie robić moja teściowa- bośniaczka,pokusilabym sie stwierdzic, ze jest to danie 'muzumanów', a Pani Blogerka pisze tu o smalcu... pierwsze syszę....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Moja koleżanka z Kosowa nie jada wieprzowiny, a mimo to używa smalcu. Przecież smalec nie musi być wieprzowy. Można przecież kupić (lub zrobić samemu) smalec drobiowy, albo wołowy. W Niemczech np. jest bardzo popularny smalec z gęsi. Ona używa smalcu, oleju lub masła, a na szczególne okazje zawsze smalcu. Uważa, ze taki burek jest najsmaczniejszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga-betterware · 12 lat temu
    Burek jest pyszny zwłaszcza taki ciepły prosto z pieca ale gdzie można kupić gotowe ciasto filo ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Poszukaj w marketach. Powinno być w tesco, kauflandzie koło ciasta francuskiego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 13 lat temu
    przepis wygląda fantastycznie!!! ja zrobiłam z mięsem... jeszcze nie mam wprawy... no i chyba mój piekarnik trochę za gorący, albo za mało tłuszczu dałam, bo burek wyszedł mi chrupiący!!! ale nie poddaję się!!! będę trenować, bo gra warta świeczki :O)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA A · 13 lat temu
    super potrawa....a ten wałeczek dodaje ..Burkowi..uroku...pozdrawiam i na pewno wypróbuję....a stary szczebelek też się znajdzie....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 14 lat temu
    Uwielbiam to! Zakochałam sie w Burkach 10 lat temu w Chorwacji. Teraz jadam je u Turków będąc za kazdym razem w Berlinie - pyszny jest z miesem, ale z feta i szpinakiem tez jest niczego sobie! Goraco POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    super wyglada musi byc pyszne tylko ojjj trochę pracochłonne:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    burek, z piesem mi się skojarzyło (:
    fajne arabskie danie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 14 lat temu
    wygląda skomplikowanie i pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    wow, aż zaniemówiłam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    Bardzo dziekuję za ten przepis! szukalam go dlugi czas i wszędzie bylo napisane żeby użyć ciasta filo a ja chcialam sprobowac sama! Jadlam cos podobnego w Bulgarii i od tamtego czasu marze o tym smaku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Muscat · 14 lat temu
    Szacun! :O
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 14 lat temu
    Ciasto wygląda fantastycznie, takie cieniutkie, ale mnie napewno by się porwalo:)