Czasami zamiast tradycyjnego, twarogowego nadzienia do naleśników robię nadzienie z serka wiejskiego. Właściwie to nawet nam bardziej smakuje, bo nie jest tak ciężkie jak nadzienie z twarogu. Teraz w sezonie letnim można dodać również owoce. Będzie jeszcze bardziej kolorowo i smacznie.
Składniki na ok. 11 sztuk o średnicy 21 cm:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
600 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki kakao
50 g czekolady gorzkiej
Nadzienie:
400 g serka wiejskiego
200 g jogutru greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczka cukru
dowolne owoce np. truskawki, jagody, borówka amerykańska, maliny, winogrona
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder lub kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao i cukrem. Wlewać mleko, mieszając trzepaczką, a najlepiej zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wmieszać jajko. (Gdyby ciasto było niejednolite, przelać przez drobne sitko). Dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
Przygotować nadzienie. Owoce umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na kawałki. Serek (odsączyć najpierw na sitku, jeśli jest wodnisty) wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać owoce.
Nadzienie rozłożyć na naleśnikach i zwinąć je w rulon. Można z wierzchu posypać cukrem pudrem lub kakao.