Zapiekana ryba z marchewką pod pierzynką z Pesto

Składniki na 4 porcje:
- 600g marchewki
- 400g filetów rybnych
- 3 kromki chleba tostowego
- trochę soku z cytryny
- 3 łyżki zielonego Pesto
- 125ml słodkiej śmietany 30%
- sól, biały pieprz
- trochę margaryny do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
- Marchewki ugotować w łupinkach, w osolonej wodzie, na półtwardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i ułożyć na dnie marchewkę.
- Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i ułożyć na marchewce. Skropić sokiem z cytryny.
- Chleb pokruszyć i wymieszać z Pesto. Wyłożyć na rybę.
- Z góry polać śmietaną.
- Naczynie przykryć (można folią aluminiową) i zapiec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C.
- Podawać z ryżem lub bagietką.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.