Zapiekana ryba z marchewką pod pierzynką z Pesto

01

Składniki na 4 porcje:

  • 600g marchewki
  • 400g filetów rybnych
  • 3 kromki chleba tostowego
  • trochę soku z cytryny
  • 3 łyżki zielonego Pesto
  • 125ml słodkiej śmietany 30%
  • sól, biały pieprz
  • trochę margaryny do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki ugotować w łupinkach, w osolonej wodzie, na półtwardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i ułożyć na dnie marchewkę.
  3. Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i ułożyć na marchewce. Skropić sokiem z cytryny.
  4. Chleb pokruszyć i wymieszać z Pesto. Wyłożyć na rybę.
  5. Z góry polać śmietaną.

02

  1. Naczynie przykryć (można folią aluminiową) i zapiec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C.
  2. Podawać z ryżem lub bagietką.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur.

03

04

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izag382 · 12 lat temu
    prosto,szybko i bardzo smacznie,czyli tak jak lubię;)ja marchewkę starłam na tarce i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego surową,tak,że zdążyła się udusić...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    to pesto bije na głowę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    Uwielbiam zapiekane ryby, to danie wygląda rewelacyjnie:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 14 lat temu
    [b]Cezonia[/b] również robiłam rybę na piątek ;). Nam bardzo smakowała, więc polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cezonia · 14 lat temu
    Wspaniały pomysł, mam pesto i filety, na piątek rybka będzie jak znalazł :)