Najpopularniejsza i najprostsza włoska pizza. Pizza z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Lubiana szczególnie przez dzieci.
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
4 łyżki oleju
łyżeczka soli
20g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody
Dodatki:
150ml sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
250g sera mozzarella
12 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
Pizze posmarować sosem pomidorowym. Przyprawić solą.
Mozzarellę osuszyć i pokroić w plasterki. Razem z listkami bazylii ułożyć na pizzy.
Skropić oliwą. (Szczególnie dobrze skropić bazylię).
Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
[b]Katarzyna[/b] generalnie na gruby i cienki spód jest to samo ciasto. Tylko od ciebie zależy jaką będziesz miała grubość. Dlatego w pizzy nie ważny jest aż tak sam przepis bo to proste ciasto mąka, woda, drożdże, lecz samo rozwałkowanie. Dlatego technika rozwałkowania ciasta jest najtrudniejsza. Wprawieni kucharze robią to rękoma obracając w powietrzu, bo tylko tak rozciągniesz ciasto do przezroczystej grubości. Wałkiem tak nie rozwałkujesz :) Ot cała tajemnica cienkiej pizzy.
[b]Katarzyno[/b] tak masz rację, wszystkie moje przepisy są na pizzę o cienkim spodzie. Preferuję pizzę w stylu włoskim, w której właśnie spód jest cienki. Wszystkie pizze, czy to na cienkim czy grubym cieście przygotowuje się z tych samych składników: mąki, wody (lub mleka), drożdży, oliwy (lub oleju) i soli. Różnica polega w proporcji składników. Do cienkiego należy dać mniej drożdży. Ciasto może też wyrastać krócej. Poza tym, zawsze rozwałkowuję ciasto maksymalnie, aby było jak najcieńsze. Również im więcej składników ułożysz na cieście, tym ciasto będzie bardziej obciążone i mniej wyrośnie. W jednej książce mam przepis na pizzę amerykańską (czyli na grubym spodzie). W tym akurat przepisie dodane jest jeszcze masło i żółtka. Jeśli byłabyś zainteresowana taką pizzą proszę o info, a postaram się przygotować ;-) Nie wiem jakiej pizzy szukasz. Jeśli na cienkim spodzie, to gwarantuję Ci, że korzystając z powyższego przepisu na pizzę margheritę na pewno taką uzyskasz, jeśli ciasto cienko rozwałkujesz.
Witam! Mam takie pytanie. Nie mam doświadczenia z pieczeniem pizzy, a chciałabym spróbować. Wszystkie Twoje pizze maja cienkie ciasto po upieczeniu. Czy to zależy o przepisu czy np. sposobie pieczenia? Pozdrawiam :)