Zapiekana ryba z marchewką pod pierzynką z Pesto
5 Komentarzy
Składniki na 4 porcje:
600g marchewki
400g filetów rybnych
3 kromki chleba tostowego
trochę soku z cytryny
3 łyżki zielonego Pesto
125ml słodkiej śmietany 30%
sól, biały pieprz
trochę margaryny do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
Marchewki ugotować w łupinkach, w osolonej wodzie, na półtwardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i ułożyć na dnie marchewkę.
Filety rybne opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, popieprzyć i ułożyć na marchewce. Skropić sokiem z cytryny.
Chleb pokruszyć i wymieszać z Pesto. Wyłożyć na rybę.
Z góry polać śmietaną.
Naczynie przykryć (można folią aluminiową) i zapiec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C.
Podawać z ryżem lub bagietką.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: Rezepte pur.
06 lipiec 2010
Odsłon: 20388