Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
  3. Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  5. Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.

2

  1. Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.

3

  1. Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Flammkuchen (tarte flambee) Flammkuchen (tarte flambee)

Powiązane przepisy