Flammkuchen (tarte flambee)
Ocena użytkowników: 5 / 5







Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 125 ml lekko ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
- 2 średniej wielkości cebule
- 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
- Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
- Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.
- Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.
- Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.
![]() |
Kuchnia: |
Francuska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Już z nie jednego pieca Flammkuchen jadłem i w końcu sam piekę. Receptura tu podana jest OK. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele wariantów tego dania. O jednym jedynym oryginale nie może być więc mowy. Warto więc popróbować różnych wersji. Ja podduszam lekko cebulę i boczek, nagrzewam piekarnik na max tj. 250°C z blachą lub płytą kamienną. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 mm, pod placek wsuwane papier do pieczenia a następnie łopatkę do pizzy. Ciasto smaruję śmietaną typu créme fraiche 30% a następnie układam boczek, wędzoną szynkę lub Bacon i cebulę. Piekę co około osiem minut i brzegi placka są zarumienione a ciasto suche i chrupkie.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Łyżka maślanki na 100ml słodkiej śmietanki. Wlewamy do słoiczka z przykrywką i zostawiamy na noc na blacie. Rano mamy creme fresh.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I bardzo dziękuję za przepis. Niemiecka "pizza" jest super (heart)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W Polsce jakiej śmietany najlepiej użyć? 18%? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Gęstą śmietankę 30- 36%
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Od kiedy smietana 30% lub 36% jest gesta? ;)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.36 akurat jest dosyc gesta
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy skoczyć do netto masz piatnice śmietankę 36 do deserow idealnie się nadaje. Śmietana a śmietanka to dwie różne rzeczy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Ja upiekłem na grillu gazowym. Bomba przez duże „Ą” ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robię kolejny raz,pycha
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne. Jadłam bardzo dawno temu na Ryneczku w Wiesbaden. Smak po zrobieniu jak w oryginale. Pyszności!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie zrobiłam , moje dziecko na widok , zaczęło piszczeć i mnie całować - jadamy to głównie weFrancjii a tu proszę , Francja w domu , nic nie różni się od restauracji .... cudowny , genialny przepis nie ma , ze się nie uda .
Ps : ja osobiście nie wyobrażam sobie dodać drożdży , to nie polski cebulak :)- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co zrobić by ciasto nie "napompowywało" się?? czasami muszę kilka razy przebijać widelcem bo inaczej nie nadaje się potem do zjedzenia :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy takie cieniutkie ciasto po upieczeniu nie przywarło do papieru?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.nie
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To danie jest tak proste do wykonania...
a potem tak smaczne...niebo w gębie.
Polecam. Życzę smacznego!
Ireczka- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kilka dni temu jadlam Flammkuchen na swiatecznym jarmarku w Rothenburg. Tak mi zasmakowal, ze postanowilam zrobic go w domu. Przepis jest rewelacyjny, Flammkuchen wyszlo suuuuuper! Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest to idealny przepis. Szkoda, że kaloryczny, ale nie można mieć wszystkiego :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co tam kaloryczny raz na jakiś czas to i święty zgrzeszy (bike) (nod) (heart)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Lilalo[/b] są różnie przepisy z jak i bez drożdży. To kwestia gustu. Ważne jest, aby ciasto było cienkie i aby piec je w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ciasto nie może być grube i mięciutkie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest przepyszne!!!!! mieciutkie grube jak buleczki!!!najlepszy flammkuchen to plastry swiezej dyni boczek cebula i gruszka!!! Polecam!!
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Flammkuchen robi sie bez drozdzy, z drozdzami to juz Pizza Teig, a nie Flammkuchen :D
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Polecam,przepyszne,ciniutkie, chrupiace ciasto.Jadlam rowniez z plastrami wedzonego lososia i gorgonzla ohh.
Pokrojone na deseczce mniam, mniam...- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Piękne danie, cudownie wygląda:-)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]viridianka[/b]: to chyba pociąga facetów. Mój mąż na widok tego dania też się trzęsie :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mój Tata jak zobaczy takie coś to mnie zamęczy o jej zrobienie, uciekam stąd :P
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mmmmmmm... uwielbiam! Dzięki za przypomnienie o tym daniu :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wspanialy i prosty przepis. Zawsze sie udaje. Robie z łososiem, mieskim z kurczaczka, boczkiem...co pasuje akurat. Dziekuje!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się