Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen (tarte flambee)

Flammkuchen to taka niby pizza, charakteryzująca się bardzo cienko rozwałkowanym ciastem. Piecze się ją krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Poniżej prezentuję klasyczny Flammkuchen, czyli z surową cebulą i boczkiem. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml lekko ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g gęstej, słodkiej śmietanki (lub creme fraiche)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 g drobno pokrojonego boczku w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Mąkę, olej, wodę i sól zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać, aż ciasto nie będzie klejące. Jeśli będzie się kleić dosypać jeszcze troszkę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półkrążki.
  3. Cebulę porozdzielać palcami, dodać do miski i wymieszać z boczkiem i śmietaną.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  5. Ciasto przełożyć na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x 40 cm). Papier z ciastem zsunąć na blachę do pieczenia.

2

  1. Na cieście rozłożyć masą z cebuli i boczku. Od razu wstawić do piekarnika, aby ciasto nie namokło.

3

  1. Piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie chrupiące.

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Flammkuchen (tarte flambee) Flammkuchen (tarte flambee)
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eugen · 1 lat temu
    Już z nie jednego pieca Flammkuchen jadłem i w końcu sam piekę. Receptura tu podana jest OK. Warto jednak wiedzieć, że istnieje wiele wariantów tego dania. O jednym jedynym oryginale nie może być więc mowy. Warto więc popróbować różnych wersji. Ja podduszam lekko cebulę i boczek, nagrzewam piekarnik na max tj. 250°C z blachą lub płytą kamienną. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 mm, pod placek wsuwane papier do pieczenia a następnie łopatkę do pizzy. Ciasto smaruję śmietaną typu créme fraiche 30% a następnie układam boczek, wędzoną szynkę lub Bacon i cebulę. Piekę co około osiem minut i brzegi placka są zarumienione a ciasto suche i chrupkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 1 lat temu
    Łyżka maślanki na 100ml słodkiej śmietanki. Wlewamy do słoiczka z przykrywką i zostawiamy na noc na blacie. Rano mamy creme fresh.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mm · 2 lat temu
    I bardzo dziękuję za przepis. Niemiecka "pizza" jest super (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 2 lat temu
    W Polsce jakiej śmietany najlepiej użyć? 18%? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Gęstą śmietankę 30- 36%
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krysia · 2 lat temu
        Od kiedy smietana 30% lub 36% jest gesta? ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Mm · 2 lat temu
          36 akurat jest dosyc gesta
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Tom · 2 lat temu
          Wystarczy skoczyć do netto masz piatnice śmietankę 36 do deserow idealnie się nadaje. Śmietana a śmietanka to dwie różne rzeczy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viking · 2 lat temu
    Polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Ja upiekłem na grillu gazowym. Bomba przez duże „Ą” ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Robię kolejny raz,pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Przepyszne. Jadłam bardzo dawno temu na Ryneczku w Wiesbaden. Smak po zrobieniu jak w oryginale. Pyszności!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam , moje dziecko na widok , zaczęło piszczeć i mnie całować - jadamy to głównie weFrancjii a tu proszę , Francja w domu , nic nie różni się od restauracji .... cudowny , genialny przepis nie ma , ze się nie uda .
    Ps : ja osobiście nie wyobrażam sobie dodać drożdży , to nie polski cebulak :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    Co zrobić by ciasto nie "napompowywało" się?? czasami muszę kilka razy przebijać widelcem bo inaczej nie nadaje się potem do zjedzenia :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Czy takie cieniutkie ciasto po upieczeniu nie przywarło do papieru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ireczka · 9 lat temu
    To danie jest tak proste do wykonania...
    a potem tak smaczne...niebo w gębie.
    Polecam. Życzę smacznego!
    Ireczka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Kilka dni temu jadlam Flammkuchen na swiatecznym jarmarku w Rothenburg. Tak mi zasmakowal, ze postanowilam zrobic go w domu. Przepis jest rewelacyjny, Flammkuchen wyszlo suuuuuper! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Jadłam tarte flambee w Alzacji i ciasto było identyczne - pycha! Może z tymi drożdżami to jak z bigosem - ile przepisów, tyle wersji. Niewykluczone że Niemcy dają drożdże, ale to z założenia ma być cienki podpłomykowy placek także dla mnie jest to idealny przepis. Szkoda, że kaloryczny, ale nie można mieć wszystkiego :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grzegorz · 2 lat temu
      Co tam kaloryczny raz na jakiś czas to i święty zgrzeszy (bike) (nod) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 12 lat temu
    [b]Lilalo[/b] są różnie przepisy z jak i bez drożdży. To kwestia gustu. Ważne jest, aby ciasto było cienkie i aby piec je w bardzo wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ciasto nie może być grube i mięciutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lilalo · 12 lat temu
    dziwne jest to ze na polskich stronach pisza wszyscy ze flammkuchen robi sie bez drozdzy, ja we wszystkich niemieckich gazetach mam z drozdzami,zreszta od Niemki takze dostalam przepis z drozdzami i z nimi polecam bo wtedy ciasto jest przepyszne!!!!! mieciutkie grube jak buleczki!!!najlepszy flammkuchen to plastry swiezej dyni boczek cebula i gruszka!!! Polecam!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kama · 4 lat temu
      Flammkuchen robi sie bez drozdzy, z drozdzami to juz Pizza Teig, a nie Flammkuchen :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eve · 13 lat temu
    Polecam,przepyszne,ciniutkie, chrupiace ciasto.Jadlam rowniez z plastrami wedzonego lososia i gorgonzla ohh.
    Pokrojone na deseczce mniam, mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    Piękne danie, cudownie wygląda:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 14 lat temu
    [b]viridianka[/b]: to chyba pociąga facetów. Mój mąż na widok tego dania też się trzęsie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    viridianka · 14 lat temu
    mój Tata jak zobaczy takie coś to mnie zamęczy o jej zrobienie, uciekam stąd :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nicole · 14 lat temu
    Mmmmmmm... uwielbiam! Dzięki za przypomnienie o tym daniu :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Madzia · 3 lat temu
      Wspanialy i prosty przepis. Zawsze sie udaje. Robie z łososiem, mieskim z kurczaczka, boczkiem...co pasuje akurat. Dziekuje!!