Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

2 Komentarzy
Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

Makaron z kremowym sosem śmietanowo- pieczarkowym, kawałkami schabu i brokułem. Sycący, ładnie wyglądający i łatwy do przygotowania obiad.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300g makaronu
  • 500g brokułu
  • 400g kotleta schabowego
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 500ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  5. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe wlać bulion. Zagotować.
  6. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  8. Makaron rozłożyć na talerze. Wyłożyć mięso i brokuł. Polać sosem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.