Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym
2 Komentarzy
Makaron z kremowym sosem śmietanowo- pieczarkowym, kawałkami schabu i brokułem. Sycący, ładnie wyglądający i łatwy do przygotowania obiad.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300g makaronu
- 500g brokułu
- 400g kotleta schabowego
- 500g pieczarek
- cebula
- 500ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 200ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe wlać bulion. Zagotować.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Makaron rozłożyć na talerze. Wyłożyć mięso i brokuł. Polać sosem.
|
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Ilość porcji:
|
ok. 4
|
|
Trudność: |
łatwe |
|
Koszt: |
średni |
Odsłon: 78199