Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa


Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa
Makaron zapiekany z kalafiorem, marchewką i papryką. Przykryty pyszną warstwą migdałowo- serową.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
- 100ml słodkiej śmietany 30%
- 2 jajka
- garść płatków migdałowych
- 100g startego sera żółtego
- 250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
- Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
- Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
- Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda.
- Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
- Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.