Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.
Składniki na ok.4 porcje:
4 piersi z kurczaka
duży śmietankowy serek topiony (100g)
1- 2 łyżki musztardy
ok. 50g krakersów
¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
2 ząbki czosnku
trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Sposób przygotowania:
Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Piotr·
10 lat temu
Super przepis. Godny polecenia. Pychota
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojtek·
12 lat temu
Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej soczysta :). Ponadto trzeba uważać z długością pieczenia. Zbyt długo pieczony kurczak, nieważne z jakiego przepisu, zawsze wyjdzie suchy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kaswr·
13 lat temu
No niestety nic szczególnego zbyt suche nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolkaaag·
13 lat temu
Szybko i smacznie. Pierś z kurczaka mięciutka. Jak dla mnie super. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Bardzo fajny przepis- coś "innego" :-)
Rodzince bardzo smakowało :lol:
Zwłaszcza 2letniej córeczce. Mięsko jest fajne- nie jest wysuszone. Leżakowało w lodówce ok.doby więc przeszło przyprawami :lol: Dopisuję do udanych i fajnych przepisów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lucynka·
13 lat temu
Fajny przepis ,pamietajcie ,że krakersy są solone.Smacznego :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
14 lat temu
Kolejny świetny przepis do kolekcji:) Sukcesywnie testuję Pani przepisy, jak na razie same udane!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
14 lat temu
Duży serek to taki w prostokątnym opakowaniu 100gramowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
olak·
14 lat temu
A co oznacza 'duży' serek topiony? Jak duży na te 4 filety, ile gram? Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Czyprak Antoni·
15 lat temu
Ale fajne! Może silnie zdrowotne to nie jest, ale smakować musi wyśmienicie. Oj, se zrobię!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
15 lat temu
fajne to krakersowe połączenie.. :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
15 lat temu
słyszałam o podobnym przepisie ale sama jeszcze nie robiłam.. Swoimi zdjęciami bardzo mnie zachęciłaś do wypróbowania