Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.
Składniki na ok.4 porcje:
4 piersi z kurczaka
duży śmietankowy serek topiony (100g)
1- 2 łyżki musztardy
ok. 50g krakersów
¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
2 ząbki czosnku
trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Sposób przygotowania:
Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.
Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej soczysta :). Ponadto trzeba uważać z długością pieczenia. Zbyt długo pieczony kurczak, nieważne z jakiego przepisu, zawsze wyjdzie suchy.
Bardzo fajny przepis- coś "innego" :-)
Rodzince bardzo smakowało :lol:
Zwłaszcza 2letniej córeczce. Mięsko jest fajne- nie jest wysuszone. Leżakowało w lodówce ok.doby więc przeszło przyprawami :lol: Dopisuję do udanych i fajnych przepisów.