Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa
2 Komentarzy
Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa
Makaron zapiekany z kalafiorem, marchewką i papryką. Przykryty pyszną warstwą migdałowo- serową.
Składniki na ok. 4 porcje:
1 kalafior
1 czerwona papryka
1 cebula
3 marchewki
1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
100ml słodkiej śmietany 30%
2 jajka
garść płatków migdałowych
100g startego sera żółtego
250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
masło do smarowania formy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda.
Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Czas:
Całkowity czas przygotowania: do 2 godzin
Ilość porcji:
ok. 4
Trudność:
łatwe
Koszt:
niski
17 czerwiec 2010
Poprawiono: 28 wrzesień 2016
Odsłon: 46456