Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)

Do polania:

  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
  2. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  3. Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę.  Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

2

  1. Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
  2. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).

Czas:

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 sztuk

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni

Knedle z brzoskwiniami Knedle z brzoskwiniami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pierogowa · 10 miesięcy temu
    Jakiego dokładnie twarogu użyć do tych knedli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 1 lat temu
    Ja niestety musiałam dodać trzy razy tyle mąki, bo ciasto było b. rzadkie i kleiste, w związku z czym knedle były  twarde po ugotowaniu. Jak dla mnie kiepskie proporcje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Świetny przepis! W końcu znalazłam to, czego długo szukałam ;p dzięki serdeczne, cała rodzinka zajadała ze smakiem :D a jeśli chodzi o mnie - nie wiedziałam, że knedle mogą być tak dobre ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 14 lat temu
    To jedyne knedle, które lubimy ;-) Moja siostra robi je ze zmielonym serem i uważa, że takie są lepsze (moje dzieci chyba też 8) ).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 14 lat temu
    Robiłam podobne knedle ze śliwkami i wiem, ze są pyszne :)