Knedle z brzoskwiniami


Knedle z brzoskwiniami
Słodkie knedle z ciasta twarogowego z kawałkiem brzoskwini w środku. Ciasto nie zawiera dodatku ziemniaków. Są to nasze ulubione knedle. Są pyszne i sycące.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 połówki brzoskwiń z puszki (lub morele)
Do polania:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać twaróg, jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, mąkę i kaszę mannę. (Ja gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Można również rozgnieść ser widelcem, dodać resztę składników i zagnieść ręką na jednolitą masę).
- Brzoskwinie pokroić w kostkę.
- Z ciasta uformować placuszki, położyć na środku kawałek brzoskwini, dobrze skleić i uformować kulkę. Ułożyć na blacie lub stolnicy posypanej mąką.
- Knedle gotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Gotować ok. 5-10 minut na małym ogniu od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody. Wyciągać łyżką cedzakową.
- Masło roztopić na patelni, dodać cukier i bułkę tartą. Lekko przyrumienić. Gotowe knedle włożyć na patelnię i obtoczyć w bułce. (Można również polać knedle już na talerzu).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania jednej porcji: ok. 5- 10 minut
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 sztuk |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.