Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
4 łyżki oleju
łyżeczka soli
20g świeżych drożdży
150ml ciepłej wody
Dodatki:
ok. 400g zielonych szparagów
100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
125g sera feta
200g szynki parmeńskiej
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
Ser feta pokroić w kostkę.
Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).
Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
U siebie sprowadziłam przepis do wersji wegetariańskiej zastępując szynkę pomidorami malinowymi. Wyszło smacznie choć czekam na sezon, gdy będą już dostępne pomidory dojrzewające w słońcu- słodkie , malinowe, idealnie komponujące się z fetą. Pod koniec lata może być kłopot ze szparagami ale myślę, że w ich miejsce dobrze zagra z całością cukinia.
i smakuje super :) Dzieki Asiu za ten pomysł. Dzisiaj wlasnie zrobilam, rodzina byla zachwycona. Pizza ma bardzo ciekawy smak, lekko slona od fety i wedzonej szynki, szparagi chrupiące. Po prostu super.
[b]Basiu[/b] creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością.
Witam! Bardzo fajny pomysł na pizzę, chciałabym wypróbować,ale nie wiem co to creme fraiche(jakiś serek?), czy to jest w Polsce dostępne? Bardzo proszę o odpowiedź, będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło i gratuluję wspaniałych blogów.