Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 400g zielonych szparagów
  • 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
  • 125g sera feta
  • 200g szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  4. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  5. Ser feta pokroić w kostkę.
  6. Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
  7. Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).

2

  1. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: do
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki

Pizza ze szparagami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Malzahn · 4 lat temu
    U siebie sprowadziłam przepis do wersji wegetariańskiej zastępując szynkę pomidorami malinowymi. Wyszło smacznie choć czekam na sezon, gdy będą już dostępne pomidory dojrzewające w słońcu- słodkie , malinowe, idealnie komponujące się z fetą. Pod koniec lata może być kłopot ze szparagami ale myślę, że w ich miejsce dobrze zagra z całością cukinia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    i smakuje super :) Dzieki Asiu za ten pomysł. Dzisiaj wlasnie zrobilam, rodzina byla zachwycona. Pizza ma bardzo ciekawy smak, lekko slona od fety i wedzonej szynki, szparagi chrupiące. Po prostu super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 8 lat temu
    bardzo smakowita pizza :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 13 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 13 lat temu
    [b]Basiu[/b] creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu. Myślę, że w większym sklepie nie powinno być problemu z jej dostępnością.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 13 lat temu
    Witam! Bardzo fajny pomysł na pizzę, chciałabym wypróbować,ale nie wiem co to creme fraiche(jakiś serek?), czy to jest w Polsce dostępne? Bardzo proszę o odpowiedź, będę wdzięczna. Pozdrawiam ciepło i gratuluję wspaniałych blogów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    piegusek1976 · 14 lat temu
    piekne zestawienie kolorystyczne na sam widok zgodniaam :)