Pizza ze szparagami


Pizza ze szparagami
Dwie okrągłe pizze z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serem feta. Pizza nietypowa, smaczna, lekko słona. Do wypróbowania w sezonie szparagowym ;)
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- ok. 400g zielonych szparagów
- 100g creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme fraiche") lub śmietankowego serka kanapkowego
- 125g sera feta
- 200g szynki parmeńskiej
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
- Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).
- Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: do
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.