Makaron z kurczakiem w sosie z Pesto
Makaron z kurczakiem w sosie z Pesto
Makaron z kawałkami mięsa z piersi z kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi w sosiem śmietanowo- bazyliowym.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 4 piersi z kurczaka (jedna ok. 125g)
- 2 łyżki oleju
- 250g pomidorków koktajlowych
- sól, biały pieprz
- 150g słodkiej śmietany 30- 36%
- 250ml wywaru mięsnego
- 400g makaronu
- 3 łyżeczki zielonego Pesto
Sposób przygotowania:
- Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
- Pomidorki umyć.
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w paski. Smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Posolić i popieprzyć. Wyciągnąć z patelni, nie wylewając tłuszczu!
- Pomidorki podsmażyć na patelni w pozostałym po smażeniu kurczaka tłuszczu. Wyciągnąć z patelni i dodać do kurczaka.
- Do pozostałego tłuszczu po smażeniu dodać śmietanę i wywar. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Do sosu dodać Pesto. Doprawić solą i pieprzem.
- Na talerze wyłożyć makaron, pomidorki, pierś z kurczaka, orzeszki piniowe. Polać sosem.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 46895
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.