Makaron z kurczakiem w sosie z Pesto

Makaron z kurczakiem w sosie z Pesto

Makaron z kawałkami mięsa z piersi z kurczaka, pomidorkami koktajlowymi i orzeszkami piniowymi w sosiem śmietanowo- bazyliowym.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 piersi z kurczaka (jedna ok. 125g)
  • 2 łyżki oleju
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • sól, biały pieprz
  • 150g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250ml wywaru mięsnego
  • 400g makaronu
  • 3 łyżeczki zielonego Pesto

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pomidorki umyć.
  3. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w paski. Smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut. Posolić i popieprzyć. Wyciągnąć z patelni, nie wylewając tłuszczu!
  4. Pomidorki podsmażyć na patelni w pozostałym po smażeniu kurczaka tłuszczu. Wyciągnąć z patelni i dodać do kurczaka.
  5. Do pozostałego tłuszczu po smażeniu dodać śmietanę i wywar. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  6. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Do sosu dodać Pesto. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Na talerze wyłożyć makaron, pomidorki, pierś z kurczaka, orzeszki piniowe. Polać sosem.
Na podstawie przepis z gazety: Rezepte pur, „Nudeln in Pestosahne mit Hähnchen”.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski