Wątróbka z jabłkiem w sosie śmietanowym


Wątróbka duszona w śmietanie z cebulą i jabłkiem. W takiej kombinacji wątróbka jest pyszna i soczysta. Można podawać ją z ziemniakami, kaszą lub z pieczywem.
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 100 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz
- 3- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek. Umyć i osuszyć.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Cebulę i wątróbkę podsmażyć na oleju. Dodać jabłko i smażyć, aż wątróbka będzie usmażona i miękka.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Na końcu dodać śmietanę i wymieszać.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.