Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. Pyszna, sycąca, bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu.

Składniki na 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500g mięsa mielonego
  • sól, sól ziołowa, pieprz, oregano
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100g sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 400g krojonych pomidorów w puszce (lub sosu pomidorowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1-1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki rosołu instant (lub pół kostki rosołowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 200g sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i poszatkować drobno.
  3. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć.
  4. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce (lub sos pomidorowy), wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  6. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać 100g sera żółtego i gotować do rozpuszczenia się sera.
  7. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. (U mnie wyszły 3 warstwy). Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać grubo startym serem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lasagne z mięsem mielonym Lasagne z mięsem mielonym

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Pyszny przepis, zajadaliśmy :) No i w końcu mi wyszedł sos beszamelowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Dodałam jeszcze trochę ostrej papryki i wyszło pyszne. Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OlaM · 8 lat temu
    podobnie jak w przypadku spaghetti, przepis ten można zweganizować, jeśli zamiast mięsa mielonego doda się mielone tofu. Jest pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 9 lat temu
    [b]Joanno[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    czy lasagne można przygotować dzień wcześniej i tylko upiec w dniu podania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 9 lat temu
    to jest moje popisowe danie :) Mój narzeczony mówi , że jest najlepsza na świecie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Przepyszna :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia · 10 lat temu
    [b]Przepis naprawdę godny polecenia! :) Bardzo łatwy sposób przygotowania i pyszny efekt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Bardzo mi smakowała! lecz najbardziej ten sos beszamelowy.Mmmm...pycha polecam ten przepis i z góry dziekuje ;-) :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Zrobiłam wedle tego przepisu, makaron zrobiłam sama :) Wyszło rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krysia · 12 lat temu
    Kupiłam już mieloną łopatkę w Lidl i koniecznie muszę zrobić tą lazanie,wygląda super. :-)