Kurczak w sosie z czerwonego curry z mlekiem kokosowym po tajsku


Kurczak w czerwonym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem.
Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa. Danie jest bardzo smaczne, lekkie, lekko ostre, ale także kremowe i sycące.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 łyżka oleju sezamowego (w zastępstwie rzepakowego)
- 1 marchewka
- ½ papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 250 ml bulionu
- 400 g mleka kokosowego z puszki
- 400 g piersi z kurczaka
- ok. 3 łyżeczek czerwonej pasty curry
- sól
- trochę chili w płatkach (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ryż basmati lub jaśminowy
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, paprykę i seler naciowy umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w małe słupki lub kostkę.
- Czosnek i imbir obrać i posiekać drobno.
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
- Olej rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę, paprykę i seler. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać posiekany czosnek z imbirem i smażyć jeszcze ze 2 minuty.
- Całość zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać pokrojone mięso i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Na końcu wmieszać pastę curry, doprawić solą i ewentualnie odrobiną chili w płatkach do smaku.
- Podawać z ryżem.
![]() |
Kuchnia: |
Tajska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.