Warzywa z patelni


Lekkie danie z samych smażonych warzyw. Podane z kleksem gęstej śmietany i posypane podsmażonym boczkiem.
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. 400 g ziemniaków (najlepiej twardych o małej zawartości skrobi, czyli typu A)
- 2 papryki np. czerwona i żółta
- 1 cukinia
- 100 g boczku
- 100 g gęstej, słodkiej śmietany, jogurtu greckiego, serka kremowego lub gęstej kwaśnej śmietany
- ok. 4 łyżek oleju
- 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni bez oleju. Odstawić na bok.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w łódki. Smażyć na średniej mocy palnika na 4 łyżkach oleju ok. 15- 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na talerz, pozostawiając olej na patelni i odstawić na chwilę na bok.
- Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż i pokroić na półplasterki.
- Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę lub w paski.
- Na tłuszczu, na którym smażyły się ziemniaki smażyć cukinię i papryki przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Dodać ziemniaki i bulion. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Warzywa rozłożyć na talerze. Podawać z kleksem śmietany. Posypać boczkiem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.