Tortilla z kawałkami kurczaka, papryką i sosem pomidorowym. Całość zapieczona z serem żółtym. Szybkie i pyszne danie.
Składniki na 4 porcje:
4 placki tortilla
350g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
czerwona papryka
pomidory krojone w puszce (ok. 425ml)
olej do smażenia
100g sera żółtego tartego
100g kwaśnej śmietany lub creme fraiche (kupna lub z przepisu: "Creme Fraiche")
só, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki.
Czosnek obrać i drobno poszatkować.
Paprykę pokroić w paski.
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w paski. Smażyć na oleju. Oprószyć solą i pieprzem. Podczas smażenia dodać cebulę, czosnek i paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, dodać pomidory z puszki razem z sosem pomidorowym. Chwilkę wszystko razem podsmażyć.
Na każdy placek nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon.
Tortille przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi.