Makaron szklany z mięsem mielonym i szpinakiem


Pikantne, jednogarnkowe danie z kuchni chińskiej przygotowane z makaronu szklanego, mięsa mielonego i szpinaku. Danie lubiane jest również przez dzieci, przy pominięciu imbiru i papryczki chili.
Składniki na ok. 3 duże porcje:
- 200g makaronu szklanego
- 400g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 150g szpinaku mrożonego, porcjowanego (w kostkach lub kulkach)
- 1 łyżka oleju sezamowego (z orzeszków ziemnych lub rzepakowego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100ml bulionu drobiowego
- 1 papryczka chili (zielona lub czerwona)
Sposób przygotowania:
- Makaron szklany przygotować według przepisu na opakowaniu.
- Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać. Odstawić na bok.
- Papryczkę chili oczyścić z pestek i wewnętrznych błon. Pokroić drobno. Odstawić na bok.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Podczas smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany imbir. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
- Dodać zamrożony szpinak i na małej mocy palnika ogrzewać, aż szpinak się rozmrozi.
- Dalej smażąc dodać bulion, sos sojowy i papryczkę chili. Na końcu wmieszać gotowy makaron.
- Gotowe danie rozłożyć na talerzach.
![]() |
Kuchnia: |
Chińska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.