Naleśniki z nadzieniem serowym. Tym razem usmażyłam „Puszyste naleśniki”, ale można zrobić również cienkie naleśniki np. według tego przepisu: „Naleśniki”. Naleśniki można podawać jako szybkie danie obiadowe na słodko, na deser lub kolację. Najsmaczniejsze na ciepło. Jedno z ulubionych dań dzieci.
Składniki na ok. 5 sztuk o śr. 24cm::
Ciasto naleśnikowe:
150g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
szczypta soli
2 jajka
350ml mleka
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
400g twarogu tłustego lub półtłustego, z wiaderka lub quarku*
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)
ok. 3 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i śmietaną (lub jogurtem). (W razie potrzeby dosłodzić). Odstawić na bok.
Przygotować naleśnki. Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypać mąkę, budyń w proszku i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można również ciasto zmiksować mikserem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego.
Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż naleśnik od spodu się przyrumieni. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż druga strona się przyrumieni.
W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Naleśniki posmarować masą serową. Zwinąć w ruloniki lub złożyć w trójkąty.
Naleśniki są już gotowe do podania, ale ja polecam podgrzać je z obu stron na łyżce masła. Gotowe posypać z wierzchu cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Uwaga:
* Quark polecam 20% lub 40%, wówczas masa będzie kremowa.