Gołąbki z mięsem i ryżem


Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podane najlepiej z sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze gołąbki, według nas i najdelikatniejsze są z kapusty włoskiej. Oczywiście, jeśli chcecie, można je przygotować również z białej kapusty. Można podawać je same z sosem lub dodatkowo z ziemniakami.
Składniki na ok. 15- 20 sztuk (w zależności od wielkości kapusty):
- 1 główka kapusty włoskiej (lub białej)
- 400 g ryżu (lub 2 szklanki)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
- Wyciąć nożem głąb z kapusty, wycinając stożek.
- Jeśli wybraliście kapustę włoską, to ona nie jest tak zwarta, jak kapusta biała i możecie delikatnie oddzielić pojedyncze liście. (Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, można je wyrzucić). Do dużego garnka nalać wodę i ją zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. (Wkładam po ok. 3 liście do wody i gotuję ok. 5 minut). Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
- Jeśli wybraliście kapustę białą to należy ją całą włożyć do garnka z gotującą się wodą wyciętym otworem do dołu. Kapusta powinna pływać w wodzie, żeby można było ją obracać i wyciągać liście. (Jeśli jest za mało wody, to można zagotować wodę w czajniku i dolać). Gotować ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone liście nie wyciągać od razu tylko jeszcze chwilę gotować dalej z kapustą, aż będą szkliste i miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia. Tak gotować kapustę dalej i oddzielać liście. (Najmniejszych liści nie trzeba oddzielać. Tych małych nie zawijam).
- W tym czasie ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje, czyli straci kolor czerwony. Przyprawić solą i pieprzem.
- Odciąć zgrubienie z każdego liścia ostrym nożem.
- Na liście nakładać ryż z mięsem, w miejscu wyciętego zgrubienia. Następnie założyć boki liścia do środka i zwinąć ściśle w rulon.
- Gołąbki zawijać, aż do wyczerpania nadzienia.
- Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi (np. małymi lub jeśli się jakieś porwały). Gołąbki ułożyć ściśle w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 45- 60 minut, aż kapusta będzie miękka. (Gołąbki również można upiec w piekarniku. W tym celu dno formy żaroodpornej wyłożyć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi, ułożyć gołąbki, podlać gorącym bulionem, przykryć pokrywką i piec ok. 1- 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż kapusta będzie miękka.
- Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Uwaga:
- Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem (jak w przypadku białej kapusty) do garnka z gotującą się wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 15- 20 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.