Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podane najlepiej z sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze gołąbki, według nas i najdelikatniejsze są z kapusty włoskiej. Oczywiście, jeśli chcecie, można je przygotować również z białej kapusty. Można podawać je same z sosem lub dodatkowo z ziemniakami.

Składniki na ok. 15- 20 sztuk (w zależności od wielkości kapusty):

  • 1 główka kapusty włoskiej (lub białej)
  • 400 g ryżu (lub 2 szklanki)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć nożem głąb z kapusty, wycinając stożek.
  2. Jeśli wybraliście kapustę włoską, to ona nie jest tak zwarta, jak kapusta biała i możecie delikatnie oddzielić pojedyncze liście. (Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, można je wyrzucić). Do dużego garnka nalać wodę i ją zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. (Wkładam po ok. 3 liście do wody i gotuję ok. 5 minut). Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jeśli wybraliście kapustę białą to należy ją całą włożyć do garnka z gotującą się wodą wyciętym otworem do dołu. Kapusta powinna pływać w wodzie, żeby można było ją obracać i wyciągać liście. (Jeśli jest za mało wody, to można zagotować wodę w czajniku i dolać). Gotować ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone liście nie wyciągać od razu tylko jeszcze chwilę gotować dalej z kapustą, aż będą szkliste i miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia. Tak gotować kapustę dalej i oddzielać liście. (Najmniejszych liści nie trzeba oddzielać. Tych małych nie zawijam).
  4. W tym czasie ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje, czyli straci kolor czerwony. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Odciąć zgrubienie z każdego liścia ostrym nożem.

2

  1. Na liście nakładać ryż z mięsem, w miejscu wyciętego zgrubienia. Następnie założyć boki liścia do środka i zwinąć ściśle w rulon.

3

  1. Gołąbki zawijać, aż do wyczerpania nadzienia.
  2. Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi (np. małymi lub jeśli się jakieś porwały). Gołąbki ułożyć ściśle w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 45- 60 minut, aż kapusta będzie miękka. (Gołąbki również można upiec w piekarniku. W tym celu dno formy żaroodpornej wyłożyć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi, ułożyć gołąbki, podlać gorącym bulionem, przykryć pokrywką i piec ok. 1- 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż kapusta będzie miękka.

4

  1. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.

Uwaga:

  • Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem (jak w przypadku białej kapusty) do garnka z gotującą się wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15- 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Gołąbki z mięsem i ryżem Gołąbki z mięsem i ryżemGołąbki z mięsem i ryżem
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mila · 2 miesięcy temu
    super że są zdjęcia, pierwszy raz robiłam i wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edward · 4 miesięcy temu
    ryz podany jest jako suchy czy gotowany w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tradycyjny · 6 miesięcy temu
    czemu w polskiej kuchni wszystko musi być 'tradycyjne'. no jak ten ryż może być w polsce 'tradycyjny'? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 8 miesięcy temu
    Ja do farszu na gołąbki dodaję do 1,5 kg zmielonego mięsa 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej, 2 szkl.  ugotowanego ryżu, parę ugotowanych suszonych grzybów lub pieczarki uduszone z cebulą na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, albo na boczku, następnie dolewam do farszu trochę wywaru z rosołu, albo przegotowanej zimnej  wody i dóbrze mieszam, doprawiając wg uznania przyprawami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zibi · 9 miesięcy temu
    Ja natomiast nie lubię surowego mięsa.Więc smażę najpierw mielone kotlety i zawijam w liście kapusty zalewam pasatą i gotowe👋😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edi · 1 lat temu
    Ja zawijam surowe mięso z ryżem i tak się ugotuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 1 lat temu
    Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Borys · 2 lat temu
    Witam .By łatwiej liście odchodziły od główki kapusty należy do gotującej wody dodać trochę oleju ,a zobaczycie znaczącą różnicę. smacznego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ania · 1 lat temu
      a ja mam inny sposób w rękaw foliowy i do piekarnika na kilkanaście minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Jutro robię 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liza · 3 lat temu
    Ja sos gotuję z wywaru, dodaję łyżeczkę masła i dużo pomidorów, śmietanę 30%. U mnie gołąbki gotują się z marchewką, selerem bez pora oraz z listkami laurowymi i ziarenka i ziela ang. Nie gotuję wywaru osobno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    400g ryżu a mięsa 500g? 😱
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 3 lat temu
      Ja robie pol na pol i wychodzi pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daga · 2 lat temu
      Też mnie to zdziwiło. Właśnie gotuję gołąbki i użyłam na kilogram mięsa 3 torebki ryżu. Do farszu dodaje startą na grubych oczkach marchewkę i pieczarki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Epka · 2 lat temu
      Dokładnie 🥺🥺🥺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 8 miesięcy temu
      I właśnie przez te proporcje ryżu i mięsa , co są w przepisie gołąbki wyszły nie dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Mogłabym jeść na okrągło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 11 lat temu
    Powiedz jeszcze jak się robi sos.
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefania · 12 lat temu
    Przepis OK. Ostatnio zamiast gotować kapustę, kladę na noc do zamrażalnika. Liście po rozmrożeniu bardzo fajnie się obierają i nic nie tracą ze swojej świerzości i smaku. Rwelacja.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 3 lat temu
      Ciekawy pomysł... Ja nie dam rady tak zrobić ponieważ zamrażarka pełna....😕 Ale pewnie dłużej gotują się gołąbki...??
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Alicja · 2 lat temu
        Ja kapustę z wyciętym głąbem zawijam niezbyt szczelnie folia spożywcza i wkładam do mikrofalówki na około 18 minut moc 750.Liście ładnie się oddzielają. W przypadku kiedy czasami liście w dolnej warstwie są twardawe, to czynność powtarzam do mikrofalówki na około 5-8 minut
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Agnes · 2 lat temu
          Folia do mikrofalówki?? A plastik się nie topi w mikrofali ?
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            V.S. · 1 lat temu
            Son of a gun! Kto daje folie do micofalowki?! Jak jest sezon robie "golabki" w czerwonej papryce z kaszy gryczanej + mielonka wieprzowa...pierwsza klasa smak...palce lizac, a ryz to basmati, prosze sprobowac...smaki nie do przebicia...pozdrawiam.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            bigbob · 1 lat temu
            A słyszałas kiedy o rękawie do pieczenia? Takim foliowym ?  Ja często uzywam w mikrrofali, tylko UWAGA ! Rękaw zawiązac nitką bawełnianą, nei używac oryginalanej zapinki do rekawa - jest z metalu. Chyba nie muszę tłumaczyc co to znaczy ?  ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 3 lat temu
      Trzeba mieć miejsca w zamrażarce 😆maria